HomeCinemaΕξώστης Θ18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλoνίκης: Ένα διαφορετικό όνειρο

18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλoνίκης: Ένα διαφορετικό όνειρο

Στη Βόρεια Ντακότα, μια κυρίαρχη φυλή Ινδιάνων βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή της μακρόχρονης ιστορίας της. Η πολιτισμική της ταυτότητα και η κληρονομιά της χάνονται καθώς καταστρέφεται η γη των προγόνων τους από τη ραγδαία ανάπτυξη που γνωρίζει ο κλάδος εξόρυξης πετρελαίου στην περιοχή τους. Μπορούν άραγε να σώσουν τη γη τους, τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής τους αντιμέτωποι με τις περιβαλλοντικές καταστροφές που προκαλεί η βιομηχανία του πετρελαίου; Τα κέρδη από το πετρέλαιο έχουν τεράστιο περιβαλλοντικό και πνευματικό κόστος και απειλούν το ίδιο το μέλλον τους. Καθώς δύο διαφορετικές απόψεις για τον κόσμο αντιμάχονται για το μέλλον της ίδιας γης, αυτό το στοχαστικό και τρυφερό πορτρέτο μιας αρχαίας φυλής θέτει ερωτήματα που μας αγγίζουν όλους: τι σημαίνει πραγματικά πλούτος; Και τι σημαίνει πατρίδα;

Ο Σάιμον Μπρουκ ταξιδεύει τον θεατή στη Βόρεια Ντακότα και στην καταστροφή της Ινδιανικής γης. Αναφερόμενος στο μέλλον αυτών των φυλών, στις οποίες, όπως αναφέρει και ένας χαρακτήρας στην ταινία «συμβαίνει μια πολιτιστική γενοκτονία», ο σκηνοθέτης δήλωσε σε συνέντευξη τύπου του Σαββάτου ότι γενικά είναι «αθεράπευτα αισιόδοξος». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι τα

πράγματα θα βελτιωθούν. Είμαι όμως και ρεαλιστής και βλέπω ότι η κατάσταση είναι καταστροφική. Στην ταινία βλέπουμε μεταξύ άλλων πώς ο πολιτισμός αυτών των φυλών συνδέεται με τη γη. Αν θέλεις να σκοτώσεις τον πολιτισμό, σκοτώνεις τη γη του, στερείς από τους ανθρώπους την ταυτότητα, την ύπαρξή τους. Στη Βόρεια Ντακότα υπάρχει αυτή η μικρή κοινότητα που δεν έχει δυνατότητα να ζήσει με τον παραδοσιακό τρόπο ζωής κι έτσι κινδυνεύει να χάσει τα πάντα: Τη σχέση της με τη φύση, με τη γη. Η γη εκεί είναι καταπληκτική, μαγική, οι λόφοι έχουν μάτια κι αυτιά, όπως πιστεύουν αυτοί οι άνθρωποι. Πιστεύω, και χωρίς να είμαι αστρολόγος ή πολιτικός, ότι έχει ήδη γίνει αντιληπτό ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να ζουν όπως τώρα. Τα πράγματα πρέπει να βελτιωθούν, αλλιώς δεν υπάρχει μέλλον».

Στην ταινία ο σκηνοθέτης επέλεξε να μη δείξει εκπροσώπους της άλλης πλευράς, της πετρελαιοβιομηχανίας. Για το θέμα αυτό ο ίδιος εξήγησε: «Συζητήσαμε το θέμα με την παραγωγό της ταινίας και είπαμε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν τίποτα πραγματικό να μας πουν. Αν κάνεις ένα θέμα ότι η γη είναι στρογγυλή, πρέπει να βάλεις κι έναν που λέει ότι είναι επίπεδη; Οι άνθρωποι αυτοί είναι ψεύτες, προσπαθούν να πείσουν ότι η γη είναι επίπεδη. Το BBC, παραδείγματος χάρη, έδινε λόγο μέχρι πρότινος σε αυτούς που αρνούνται την αλλαγή του κλίματος, ενώ πλέον δεν το κάνει. Οι Ινδιάνοι στη Βόρεια Ντακότα συνεχίζουν να αγωνίζονται. Ένας από τους ήρωες της ταινίας θα θέσει υποψηφιότητα για κυβερνήτης της πολιτείας. Ο αντίπαλός του είναι πρώην στέλεχος της πετρελαιοβιομηχανίας κι έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχτεί η αναμέτρηση».

Αναφερόμενος στη Βόρεια Ντακότα, περιοχή με πολλές ιδιαιτερότητες και εξαιρετικά αραιοκατοικημένη, ο κ. Μπρουκ παρατήρησε: «Όπως λέει ένας ήρωας στην ταινία, αν δεν είσαι κτηνοτρόφος ή εργαζόμενος στην πετρελαιοβιομηχανία δεν έχεις λόγο να ζεις εκεί. Είναι μια αφιλόξενη περιοχή, πιο παγωμένη κι από κάποια σημεία της Γροιλανδίας. Η έννοια της κοινότητας είναι πολύ διαφορετική εκεί. Στον καταυλισμό που δείχνουμε στην ταινία υπάρχουν Γερμανοί μετανάστες, καθώς και εργαζόμενοι στην πετρελαιοβιομηχανία από διάφορες περιοχές των ΗΠΑ, που ζουν σε τροχόσπιτα, δουλεύουν εκεί μερικές εβδομάδες και φεύγουν. Η έννοια της κοινότητας άρχισε να χάνεται και στην περιοχή των Ινδιάνων, όπου ξεχνιούνται ή χάνονται έθιμα, παραδοσιακές αξίες και συνήθειες».

Προβολές:

Παύλος Ζάννας: Δευτέρα 14 Μαρτίου: 15:00

Related stories

Οι ταινίες της εβδομάδας | 7/12 – 13/12

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η «Φόνισσα» τα σάρωσε όλα την...

Γνωρίζουμε τέσσερις αγαπημένους tattoo artists μια ανάσα πριν το 7ο Balkan Thessaloniki Tattoo Convention

Η τεράστια γιορτή όσων αγαπούν την τέχνη της δερματοστιξίας,...

Δικηγόρος γίνεται… ντελιβεράς και τρολάρει τον Παναγιώτη Τσακλόγλου

Ένα βίντεο με το οποίο φαίνεται να “αλλάζει επάγγελμα”...

Ζώδια της χρονιάς

γράφει ο Super Spiros Κριός: Καλά δε μίλαγες τόσο καιρό;...

Ζώδια του μήνα: Δεκέμβριος

γράφει η Αστέρω ΚΡΙΟΣ Ο μήνας αυτός θα είναι η...