HomeNewsroomΠώς τα μακαρόνια της μαμάς Ειρήνης έφτασαν...

Πώς τα μακαρόνια της μαμάς Ειρήνης έφτασαν από τις Συκιές στη Γκαλερί Λαφαγιέτ στο Παρίσι

Μια θέση στα luxury ράφια του εμβληματικού γαλλικού πολυκαταστήματος Galeries Lafayette στο Παρίσι, ανάμεσα στην αφρόκρεμα της διεθνούς γευστικής σκηνής, έχει εδώ και ένα μήνα το Mama Irene Pasta, εργαστήριο χειροποίητων ζυμαρικών από τις Συκιές Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, οι δύο κωδικοί της θεσσαλονικιώτικης επιχείρησης που έκαναν το ντεμπούτο τους στο γαλλικό πολυκατάστημα, το κριθαράκι με τα φρέσκα λαχανικά και το φουρνιστό κριθαράκι, είναι ήδη sold out, ενώ σχεδιάζεται η τοποθέτηση και άλλων κωδικών στο επόμενο διάστημα. Τα προϊόντα του Mama Irene Pasta βρίσκονται στο Galeries Lafayette Le Gourmet στη λεωφόρο Haussmann -στο κτίριο δηλαδή του γαλλικού πολυκαταστήματος που είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στη γεύση- μεταξύ βραβευμένων προϊόντων από όλο τον κόσμο.

Οι άνθρωποι της γαλλικής επιχείρησης είχαν μια πρώτη επαφή με τα ζυμαρικά του Mama Irene πέρυσι σε έκθεση τροφίμων στην Αθήνα και έναν χρόνο μετά επικοινώνησαν με το ζευγάρι που βρίσκεται πίσω από το θεσσαλονικιώτικο εργαστήριο, τη Χριστίνα Κοτοπούλου και τον σύζυγό της Κώστα Μαχαιρά, εκφράζοντας το ενδιαφέρον τους.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Η ενίσχυση της εξωστρέφειας ήταν από την πρώτη στιγμή στόχος των δύο νέων παιδιών, από τότε που πήραν τη σκυτάλη από την προηγούμενη γενιά του εργαστηρίου. Έτσι, τα προϊόντα τους βρίσκονται σήμερα στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Γερμανία, την Τσεχία, τη Λιθουανία, τη Δανία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται επαφές και για νέες αγορές, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Νότια Κορέα. Στη Γαλλία μάλιστα το Mama Irene Pasta είχε ήδη παρουσία στα delicatessen του διεθνούς φήμης γαστρονομικού brand Maison Mavrommátis, ενώ αυτή την περίοδο κάνει γευστικές δοκιμές, διεκδικώντας μια θέση και στις κουζίνες του.

Η εντατικοποίηση της εξαγωγικής προσπάθειας έχει ως αποτέλεσμα φέτος οι εξαγωγές να ξεπερνούν το 50% του τζίρου του εργαστηρίου χειροποίητων ζυμαρικών από τις Συκιές.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι και πολύ υπερήφανοι. Ήταν για μας ένας μεγάλος στόχος οι Galeries Lafayette, ένα όνειρο. Ο κόπος μας πιάνει τόπο και πέρα από το ότι βλέπουμε τα προϊόντα μας στα ράφια του γαλλικού πολυκαταστήματος, διαπιστώνουμε πως γίνονται και sold out» λέει στη Voria η Χριστίνα Κοτοπούλου.Η μαμά Ειρήνη και η αγάπη για τα αγνά υλικά

Η μαμά Ειρήνη και η αγάπη της για τα αγνά υλικά και την παράδοση σηματοδότησε την αρχή του ταξιδιού του Mama Irene Pasta, του εργαστηρίου της Ειρήνης. Μαζί με τη δική της μαμά -τη γιαγιά της Χριστίνας Κοτοπούλου- Άννα, άρχισαν να δημιουργούν και να διαθέτουν τα χειροποίητα ζυμαρικά τους στο παλιό παντοπωλείο του παππού, στο χωριό Καστανάς. Βασισμένα σε παραδοσιακές ποντιακές συνταγές, ζυμωμένα με μεράκι, στέγνωναν για μέρες επάνω σε λευκά σεντόνια. Έπειτα ακολουθούσε το φούρνισμα για πολλές ώρες, ώστε να αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα και γεύση ξεροψημένης ζύμης.

Το 2009 εν μέσω της κρίσης η μαμά Ειρήνη είχε την ιδέα να μετατραπεί το παντοπωλείο του παππού σε εργαστήρι ζυμαρικών. Έτσι και έγινε. Με ένα μικρό ζυμωτήριο και ατελείωτες ώρες δουλειάς δεν άργησαν να έρθουν οι πρώτοι πελάτες. Χειροποίητα ζυμαρικά ζυμωμένα με ολόφρεσκα λαχανικά, χωρίς αλάτι, δεν υπήρχαν τότε στην αγορά, οπότε η φήμη τους κυκλοφόρησε γρήγορα και ο ένας πελάτης άρχισε να φέρνει τον άλλο. Το 2016, με τη ζήτηση για τα προϊόντα να αυξάνεται, το εργαστήρι μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη.

Το 2020 η κόρη της Ειρήνης, Χριστίνα Κοτοπούλου, μαζί με τον σύζυγό της, Κώστα Μαχαιρά, ανέλαβαν να κάνουν το επόμενο βήμα και να φέρουν την ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια, ανοίγοντας νέες αγορές και κάνοντας την είσοδό τους στις κουζίνες μεγάλων εστιατορίων της χώρας, ενώ προχώρησαν και σε ένα συνολικό, εκ βάθρων rembranding, σηματοδοτώντας το νέο αυτό κεφάλαιο.

 

ΠΗΓΗ VOGIA.GR

Related stories