HomeUrbanitiesΠώς μια γειτονιά στη Θεσσαλονίκη πήρε ξανά...

Πώς μια γειτονιά στη Θεσσαλονίκη πήρε ξανά ζωή: Οι κάτοικοι ανέλαβαν δράση!

Οι κάτοικοι της Δόξας, πήραν την κατάσταση στα χέρια τους. Χωρίς να περιμένουν δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, αποφάσισαν να μαζευτούν, να γνωριστούν, να συζητήσουν όλα τα προβλήματα της περιοχής τους και να πιέσουν τις δημοτικές αρχές να διορθώσουν τα κακώς κείμενα! Κυρίως όμως αποφάσισαν να φτιαξουν μια πρωτοβουλία που μπορεί να κάνει καλύτερη τη ζωή τους απλά και μόνο γιατί πλέον γνωρίζονται μεταξύ τους.

Στην σημερινή κοινωνία με τους γρήγορους ρυθμούς είναι εύκολο να χάσουμε την επαφή με τους γείτονες μας αλλά και την αίσθηση της κοινότητας που κάποτε ευδοκιμούσε στις γειτονιές μας. Ωστόσο στη δική μας γειτονιά Δόξα έχουμε υιοθετήσει μια προσέγγιση για να δημιουργήσουμε ενα καλύτερο περιβάλλον, σχηματίζοντας μια εθελοντική ομάδα 100+ συνειδητών γειτόνων. Το πρόσφατο πάρτυ της γειτονιάς μας ήταν απόδειξη της επιτυχίας των προσπαθειών πολλών ανθρώπων, καθώς συγκέντρωσε 250 ανθρώπους όλων των ηλικιών για να γιορτάσουν και να ενισχύσουν τους δεσμούς της κοινότητας μας.

H πρωτοβουλία κατοίκων Δόξας είναι αφοσιωμένη στη βελτίωση της γειτονιάς μας με διάφορους τρόπους. Εστιάζουμε στη βελτίωση της καθαριότητας, στην επανοικειοποίηση του ρέματος Λύτρα και του δημοσίου χώρου, δημιουργώντας μια πράσινη, καθαρή, αλληλέγγυα γειτονιά. Επίσης στοχεύει στην παροχή κοινωνικής υποστηρίξης και επιμόρφωσης της κοινότητας μας. Με την ενεργή ενασχόληση με τους γείτονες μας (είτε μέσω των συνελεύσεων ανα δεύτερη εβδομάδα είτε μέσω δραστηριοτήτων, παρτυ, μπαζαρ κ.λπ.) στοχεύουμε να δημιουργήσουμε την αίσθηση του ανήκειν και να καλλιεργήσουμε ενα καλύτερο περιβάλλον για όλους.

Το πάρτυ μας χρησίμευσε σαν πλατφόρμα για να αναδείξουμε το πνεύμα της κοινότητας μας και να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή όλων των ηλικιών. Απο μικρά παιδιά 3 μηνών εως γιαγιάδες και παππούδες 90 χρονών, όλοι προσκλήθηκαν (μόνο μέσω αφισών και ενημέρωση απο στόμα σε στόμα) να συμμετάσχουν σε αυτή τη γιορτή συντροφικότητας.

Το πάρτυ έγινε στους δρόμους της γειτονιάς μεταμορφώνοντας την σε ενα ολοζώντανο χώρο.Η απόφαση να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση σε εξωτερικό χώρο επέτρεψε μια πιο περιεκτική και ανοιχτή ατμόσφαιρα ενθαρρύνοντας την αλληλεπίδραση και ενισχύοντας την αίσθηση της ενότητας μεταξύ των παρευρισκομένων.

Πολλοί γείτονες και γειτόνιεες μαγείρεψαν και έφεραν νόστιμα καλούδια για τον μπουφέ μας, υπήρχε κρασί και μπύρες για υπεύθυνη κατανάλωση και αναψυκτικά για τους μικρούς μας φίλους. Τέλος, η  μουσική που έπαιζε στο παρασκήνιο ενθάρρυνε τον κόσμο να χαλαρώσει και να διασκεδάσει. Επιπλέον οι συνομιλίες κυλούσαν ελεύθερα καθώς οι άνθρωποι ανακατεύονταν, μοιράζονταν ιστορίες, εμπειρίες και γέλια. Βοήθησε στην δημιουργία νέων φίλων και ενίσχυσε τους υπάρχοντες δεσμούς: μην ξεχνάμε πως η μοναξιά είναι μάστιγα της εποχής μας! 

Το πάρτυ λειτούργησε ως υπενθύμιση της δύναμης της ενότητας και της σημασίας της ενίσχυσης των συνδέσεων μεσα στη γειτονιά μας καθώς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον ελπίζουμε να εμπνεύσουμε και άλλες κοινότητες να ακολουθήσουν το παράδειγμα μας και να δημιουργήσουν τις δικές τους ζωντανές και χωρίς αποκλεισμούς κοινότητες.

 

Related stories

Οι ταινίες της εβδομάδας | 7/12 – 13/12

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η «Φόνισσα» τα σάρωσε όλα την...

Γνωρίζουμε τέσσερις αγαπημένους tattoo artists μια ανάσα πριν το 7ο Balkan Thessaloniki Tattoo Convention

Η τεράστια γιορτή όσων αγαπούν την τέχνη της δερματοστιξίας,...

Δικηγόρος γίνεται… ντελιβεράς και τρολάρει τον Παναγιώτη Τσακλόγλου

Ένα βίντεο με το οποίο φαίνεται να “αλλάζει επάγγελμα”...

Ζώδια της χρονιάς

γράφει ο Super Spiros Κριός: Καλά δε μίλαγες τόσο καιρό;...

Ζώδια του μήνα: Δεκέμβριος

γράφει η Αστέρω ΚΡΙΟΣ Ο μήνας αυτός θα είναι η...