HomeInterviewsΠέλα Ατματζίδου: Η σύγχρονη γυναίκα μπορεί να...

Πέλα Ατματζίδου: Η σύγχρονη γυναίκα μπορεί να κατακτά κάθε στόχο που βάζει, σε όλα τα επίπεδα.

Η Πέλα Ατματζίδου είναι μια μάχιμη, δραστήρια, σύγχρονη γυναίκα. Δικηγόρος και υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την παράταξη “Πρωτοπόρα Δυναμική Καλαμαριά” μίλησε στον Εξώστη με αφορμή την πρώτη της συγγραφική απόπειρα. Το βιβλίο της με τίτλο “Ένα γράμμα, τρεις σταθμοί” είναι ένα μυθιστόρημα για τις ανθρώπινες σχέσεις, την αγάπη και εν τέλει την πορεία προς την αυτογνωσία και τη λύτρωση.

Πως είστε αυτό τον καιρό;

H αλήθεια  είναι ότι διανύω, θα τολμούσα να πω, ίσως την πιο δημιουργική περίοδο της ζωής μου. Ο Σεπτέμβρης  του  2023 με βρίσκει να έχω πραγματοποιήσει  ένα πολύ μεγάλο μου όνειρο ζωής, την έκδοση του πρώτου μου βιβλίου, αλλά και να κυνηγώ την επίτευξη ενός ακόμη μεγάλου  μου ονείρου, την εκλογή μου στην τοπική αυτοδιοίκηση, στον Δήμο Καλαμαριάς, όπου και θέτω υποψηφιότητα ως δημοτική σύμβουλος.

Νιώθω λοιπόν δραστήρια, ενεργή και αντλώ ακόμη περισσότερη δύναμη από την αγάπη, την εμπιστοσύνη και την αποδοχή που εισπράττω  από τον κόσμο και τους ανθρώπους που με αγαπούν, που είναι δίπλα μου σε όλες μου τις προσπάθειες.

Το βιβλίο σας που πρόσφατα κυκλοφόρησε έχει λάβει πολύ καλές κριτικές μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πέρα από τον τρόπο γραφής σας, πιστεύετε ότι έπαιξε ρόλο και η θεματολογία του; Οι ανθρώπινες σχέσεις, η έννοια της αγάπης και της επικοινωνίας είναι διαχρονικά και πάντα επίκαιρα θέματα; Ήταν η πρώτη σας απόπειρα συγγραφής;

Φυσικά. Όσο καλός και αν είναι ο τρόπος γραφής ενός συγγραφέα, η θεματολογία είναι αυτή που θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη και θα τον κάνει  ν’ αγαπήσει ένα βιβλίο  και να ταυτιστεί με κάποιο κομμάτι της ιστορίας του.

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι πάντοτε στο επίκεντρο και η αγάπη, όπως πρεσβεύω,  αποτελεί  την  κινητήρια δύναμη για τα πάντα στις ζωές  όλων μας.  Το βιβλίο μου, το οποίο αποτελεί και την πρώτη  μου απόπειρα συγγραφής,  διαπραγματεύεται  σημαντικές  αξίες , όπως η φιλία, η εμπιστοσύνη, η ειλικρίνεια, η ανθρώπινη επικοινωνία, αλλά και η ανιδιοτελής και χωρίς προϋποθέσεις αγάπη σε όλες τις εκφάνσεις της.

Οι ήρωες του βιβλίου σας θα μπορούσαν να είναι υπαρκτά πρόσωπα;

Θα μπορούσαν φυσικά,  γιατί είναι απλοί, προσιτοί και  έχουν τα  προφίλ των   ανθρώπων  ‘’της διπλανής πόρτας’’. Εξάλλου, πηγή έμπνευσης για μένα  για τη σκιαγράφηση των προφίλ των ηρώων μου,  αποτέλεσαν διάφοροι άνθρωποι που γνώρισα ανά τα χρόνια. Κατά τ’ άλλα όμως, η ιστορία είναι καθαρά προϊόν μυθοπλασίας.

Πόσο εύκολα εξελίχθηκε η συγγραφή της ιστορίας από τη στιγμή που αποφασίσατε να την διηγηθείτε;

Αρκετά εύκολα θα έλεγα.  Όσο έγραφα, τόσο η ιστορία ξεδιπλώνονταν μπροστά μου. Οι ήρωες  σταδιακά ζωντάνευαν,  αποκτούσαν υπόσταση και έβρισκαν τον ρόλο τους στην ιστορία.

Θα ακολουθήσει επόμενο βιβλίο;

Αυτό είναι το μόνο σίγουρο! Πολλοί αναγνώστες μου έχουν εκφράσει μια τέτοια επιθυμία και οφείλω να το κάνω.

 Είστε δικηγόρος και κατεβαίνετε και υποψήφια δημοτικός σύμβουλος στην Καλαμαριά με την παράταξη του υποψηφίου δημάρχου Χρήστου Βάρδα , την “Πρωτοπόρα Δυναμική Καλαμαριά”.  Πως ανταπεξέρχεται η σύγχρονη γυναίκα στους πολλαπλούς ρόλους που καλείται να διαχειριστεί;

Η σύγχρονη γυναίκα ανταπεξέρχεται με τον καλύτερο τρόπο σε όλους τους ρόλους που αναλαμβάνει στην κοινωνία, πολλοί εκ των οποίων μάλιστα θεωρούνται και δεδομένοι. Μπορεί να κατακτά κάθε στόχο που βάζει, σε όλα τα επίπεδα. Ίσως απλά κάποιες φορές χρειάζεται τη βοήθεια του συνοδοιπόρου της, την οποία εγώ ευτυχώς έχω και ευχαριστώ τον αγαπημένο μου σύζυγο, ο οποίος είναι δίπλα μου και επωμίζεται ένα μέρος της δύσκολης μου καθημερινότητας.

Ποιο είναι το όραμα σας για την Καλαμαριά;

Η Καλαμαριά μας είναι ένα προικισμένος τόπος. Έχει τις προδιαγραφές για  ν’ αποτελέσει  μια πόλη πρότυπο, στα πλαίσια των σύγχρονων ευρωπαϊκών πόλεων , με ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της, όλων των ηλικιακών και κοινωνικών  ομάδων.

Εγώ και η Παράταξη στην οποία ανήκω, η ‘’Πρωτοπόρα Δυναμική Καλαμαριά΄΄, οραματιζόμαστε την Καλαμαριά  ως  έναν  τόπο οικονομικής, τουριστικής, πολιτιστικής και αθλητικής ανάπτυξης , μια ασφαλή, βιώσιμη και οικολογική πόλη, όπου τον πρώτο λόγο θα έχει ο Δημότης.

Πως περνάτε τον ελεύθερο σας χρόνο;

Τον περιορισμένο  ελεύθερο μου χρόνο τον περνάω κατά βάση με την οικογένειά μου αλλά και  γράφοντας ή διαβάζοντας κάθε είδους βιβλίο. Λατρεύω τα ταξίδια και προσπαθώ όταν μου δίνεται η ευκαιρία να παίρνω μια βαλίτσα και να ‘’το σκάω’’.

Αγαπημένοι σας συγγραφείς;

Έχω πολλούς αγαπημένους συγγραφείς , τόσο από την Ελληνική, όσο και από την ξένη λογοτεχνία και μου είναι πολύ δύσκολο να διαλέξω !

Από την ξένη λογοτεχνία, ας πούμε, μια συγγραφέας που αγαπώ πολύ  είναι η Γαλλίδα Annie Ernaux, η οποία τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το έτος 2022.

Επίσης, αγαπώ πολύ τα  βιβλία αυτοβελτίωσης και αυτογνωσίας του Έλληνα ψυχολόγου Δημήτρη Φλαμούρη, ο οποίος μάλιστα μου έκανε την τιμή να παρευρεθεί ως ομιλητής στην πρώτη επίσημη  παρουσίαση του βιβλίου μου, που έγινε την Άνοιξη.

 Καλή επιτυχία με όσα κάνετε.

Σας ευχαριστώ πολύ !

Το βιβλίο “Ένα γράμμα, τρεις σταθμοί” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μέθεξις

Περίληψη: Ένα γράμμα του Άγγελου ήταν αυτό που έμελλε ν’ αλλάξει τη ζωή της Αγάπης. Τι σημαίνει “Φεύγω επειδή σ’ αγαπώ”; Είναι μήπως το τέλος μια μεγάλης αγάπης; Είναι σίγουρα τρεις σταθμοί ζωής για την Αγάπη, που ψάχνει τις απαντήσεις μέσα της, τρεις άνθρωποι, αχτίδες φωτός και ελπίδας. Ένα αισιόδοξο τέλος, το οποίο αξίζει σ΄ όλους τους ανθρώπους που δίνουν μια μάχη να επιβιώσουν από την καθημερινότητα, ν΄ αποδεχτούν την πραγματικότητα και ν΄ αγαπήσουν τον εαυτό τους. Ένα τέλος για το οποίο προσπάθησαν όλοι οι ήρωες της ιστορίας αυτής, ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Έπαιξε βέβαια και η μοίρα τον δικό της μεγάλο και καθοριστικό ρόλο. Στο επίκεντρο όλων η Αγάπη, κινητήρια δύναμη για τα πάντα, η αγάπη. Πορεία προς την αυτογνωσία και τη λύτρωση, προσεγγίσεις ψυχής, συγγραφή και μακρινά ταξίδια που αποτελούν προορισμό. Απώλεια μνήμης, επίπλαστη πραγματικότητα και μια μεγάλη πράξη, ως επίδειξη αληθινής αφοσίωσης, από έναν άντρα που τολμά για να κερδίσει μια ευκαιρία στην ευτυχία. Ένα αναπάντητο, μέχρι την τελευταία στιγμή, ερώτημα θα αιωρείται. Το φορτωμένο με αναμνήσεις παρελθόν θ’ αποδειχθεί αρκετά δυνατό ή θα παραχωρήσει τη θέση του στο παρόν που γράφει τις λευκές σελίδες του βιβλίου της ζωής, διεκδικώντας επιτακτικά τον χώρο του στο μέλλον;

Related stories

O πολυαγαπημένος Αλεξάντερ Πέιν με τη νέα του ταινία στο Φεστιβάλ

Ένας από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου αμερικανικού σινεμά,...

Οι Θεσσαλονικείς: Καλλιόπη Πασιά, Νομικός, Συγγραφέας

  Περιέγραψε τη Θεσσαλονίκη με μία φράση Πόλη πληγή, γεννά ενοχές...

Οι Θεσσαλονικείς: Διονύσης Κατρανίτσας, Ιδιοκτήτης του Ζύθου – Ντορέ

  Ποια είναι κατά τη γνώμη σου η ομορφότερη γειτονιά...

Στο κομμωτήριο του Ροσσόλυμου, τίποτα δεν είναι συνηθισμένο: Ένα σαλόνι με θέα την Αχειροποίητο

της Άννας Παπαστύλου Ο Σπύρος Ροσσόλυμος, ο ιδιοκτήτης του ομώνυμου...