HomeInterviewsΟ new age Καραγκιόζης του Δημήτρη Καρόγλου

Ο new age Καραγκιόζης του Δημήτρη Καρόγλου

φωτογραφίες Ιωάννα Καραφυλλίδου

Οι καραγκιοζοπαίχτες της Θεσσαλονίκης, όλοι τους ταλαντούχοι καλλιτέχνες, είναι πολύ λίγοι σε αριθμό, αλλά ξέρουμε πως ο Δημήτρης που είναι ανάμεσά τους, έχει βάλει το κάτι διαφορετικό στις ιστορίες μιας φιγούρας που πάει πολύ πίσω στο χρόνο (Η παλαιότερη μαρτυρία για παράσταση Καραγκιόζη στον ελλαδικό χώρο χρονολογείται το 1809 και την τοποθετεί στην περιοχή των Ιωαννίνων).Πώς προσεγγίζεις μια γενιά που γεννήθηκε ανάμεσα σε κινητά και υπολογιστές, με το ίντερνετ να πηγαίνει όλο και γρηγορότερα και τις πληροφορίες να ξεχνιούνται πριν καλά καλά φτάσουν στα αυτιά μας; Ο Δημήτρης ξέρει σίγουρα.

Δημήτρη είχαμε την εντύπωση πως είσαι ο νεότερος καραγκιοζοπαίκτης στην πόλη! Το έχεις ψάξει αυτό;

Δυστυχώς δεν είμαι πλέον, ο χρόνος είναι αμείλικτος για όλους μας. Από όσο ξέρω υπάρχουν κάποιοι νέοι καραγκιοζοπαίκτες που είναι αρκετά νεότεροι από εμένα και εδώ στην Θεσσαλονίκη και γενικώς στην Ελλάδα.

Σου έχει πει κανείς πως ο Καραγκιόζης είναι ξεπερασμένος; Tι απάντησες σε κάτι τέτοιo;
Μέχρι στιγμής μόνο μια φορά σε αυτά τα 13 χρόνια που παίζω Καραγκιόζη κάποια κυρία μου είπε ότι θεωρούσε ότι ο Καραγκιόζης ήταν ξεπερασμένος, αλλά βλέποντας την παράσταση μας και τον ενθουσιασμό των παιδιών άλλαξε γνώμη.
Tην εποχή του ίντερνετ, πώς κρατάει κανείς τα παιδιά συγκεντρωμένα σε μια παράσταση;
Εγώ συγκεκριμένα προσπαθώ οι διάλογοι να είναι μικροί, απλοί και σύντομοι.  Και οι σκηνές να έχουν κάποια δράση και να εναλλάσσονται σχετικά γρήγορα. Πολύ σημαντικό ρόλο για να κρατήσεις το ενδιαφέρον των παιδιών, παίζει και ο ρυθμός που έχεις στην παράσταση. Γενικώς όλη η παράσταση είναι μια σύνθεση σαν να συνθέτεις ένα μουσικό κομμάτι.

Πέρα από τις κλασικές φιγούρες πρέπει να έχεις φτιάξει και πιο σύγχρονες… πες μας για αυτές!
Επειδή χρησιμοποιώ τις φιγούρες σαν στερεότυπα χαρακτήρων δεν έχω εισάγει κάποιον καινούργιο χαρακτήρα, έχω αναβαθμίσει όμως τον χαρακτήρα του Μεμέτι ως ένα alter ego του Καραγκιόζη. Γενικώς στην ιστορία του Καραγκιόζη πολύ δύσκολα ένας καινούριος χαρακτήρας παραμένει.

Ποιος γράφει τα έργα σου;
Μέχρι στιγμής έχω γράψει 45 έργα Καραγκιόζη. Έχω φτιάξει πολλές παραστάσεις με  σύγχρονα θέματα που αναφέρονται σε σύγχρονα θέματα που μας απασχολούν όπως η οικολογία, ο σχολικός εκφοβισμός, η διαφορετικότητα, η ισότητα, η κοινωνική αλληλεγγύη και άλλα πολλά.
Εχεις σκεφτεί καθόλου μήπως οι επόμενες γενιές δεν θα γνωρίσουν τον Καραγκιόζη και πως, αν δεν βρεθεί κάποιος μετά από εσάς, δεν θα ξαναδούμε παράσταση Καραγκιόζη;
Ο αυτοσχεδιαστικός χαρακτήρας των παραστάσεων του Καραγκιόζη, βοηθάει στην συγχρονικότητα του Καραγκιόζη ως θεατρικό είδος, αφού κάθε καραγκιοζοπαίκτης είναι φορέας της κουλτούρας της εποχής του.
Αυτό σε συνδυασμό ότι ο Καραγκιόζης σαν παιδικό θέατρο τραβάει το ενδιαφέρον πολλών παιδιών, που κάποια απ’αυτά θα ξεκινήσουν να παίζουν με τις φιγούρες και ένα πολύ μικρό ποσοστό που θα ασχοληθεί περισσότερο ενδεχομένως να γίνει επαγγελματίας καραγκιοζοπαίκτης είναι οι δύο λόγοι που με κάνουν αισιόδοξο στο ότι και οι επόμενες γενιές θα γνωρίσουν τον Καραγκιόζη.
Τώρα αν με ρωτήσετε με ποια μορφή παρουσίασης (Εννοώ αν θα είναι με προβολές και όχι με φιγούρες ή Θα μιλάει ο καραγκιοζοπαίκτης αλλάζοντας τη φωνή του ίδια μέσω κονσόλας που θα αλλάζει αυτή ηλεκτρονικά την φωνή του) ή με ποιο τρόπο δεν μπορώ να ξέρω.

Related stories

Ζώδια του μήνα: Δεκέμβριος

γράφει η Αστέρω ΚΡΙΟΣ Ο μήνας αυτός θα είναι η...

Ένα σουηδικό έγκλημα που αναβίωσε στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης

Με μεγάλη παράδοση στις αστυνομικές σειρές μυστηρίου, η Σουηδία,...

Ο Εξώστης ρωτά, οι συγγραφείς απαντούν | Μαρία Αμανατίδου

Επιμέλεια στήλης Φανή Χατζή    Κάθε εβδομάδα ένας συγγραφέας απαντά σε...

Το λουκουματζίδικο που έγινε ξακουστό: Μέσα στο φίνο και βίντατζ ζαχαροπλαστείο Δεληγεωργάκη

της Αγγελικής Παρασχά/ Φωτογραφίες: Νίκη Οργιανέλη και Μαρία Ευσταθιάδου Ανεβαίνοντας...