HomeInterviewsΟ Δημήτρης Μυστακίδης στον Εξώστη

Ο Δημήτρης Μυστακίδης στον Εξώστη

Το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Λαϊκής Κιθάρας (ΦΛΚ 2023) διοργανώνεται στην Αποθήκη Δ΄, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης από την Παρασκευή 5 έως και την Κυριακή 7 Μαΐου 2023, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Μυστακίδη.

Μετά την ένταξη της Λαϊκής Κιθάρας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας (Αύγουστος 2021) και την πρόσφατη αναγνώριση των σπουδών και των τίτλων των λαϊκών και παραδοσιακών οργάνων από το ελληνικό κράτος (Ιανουάριος 2022), διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Λαϊκής Κιθάρας (ΦΛΚ), υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Μυστακίδη και με την ευκαιρία αυτή μιλάει στον Εξώστη και τον Χρήστο Κόκκινο για το συνολικό εγχείρημα.

2ο Φεστιβάλ λαϊκής κιθάρας… Θέλω καταρχάς να μου πεις πώς και από ποιόν γεννήθηκε αυτή η ιδέα να δημιουργηθεί ένα τέτοιο φεστιβάλ και κατά πόσο ήταν εύκολο ή δύσκολο να πάρει σάρκα κ οστά. Διότι στη συνείδηση των ανθρώπων πάντα υπήρχε η κιθάρα ως βασικό όργανο σε μία ορχήστρα αλλά ταυτόχρονα είναι λες και τη θεωρούσαμε τόσο δεδομένη που γι’ αυτό το λόγο δεν είχε τα φώτα επάνω της.
Η ιδέα ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια από εμένα. Είχαμε κάνει μια πρώτη προσπάθεια τον Μάη του 2014 στο Γενί Τζαμί που είχε πάει πάρα πολύ καλά αλλά με καμία υποστήριξη. Μόνο φίλοι είχαν βοηθήσει και η τότε δημοτική αρχή που μας είχε δώσει τον χώρο με κόπους και βάσανα, οπότε δεν το ξανατόλμησα. Μέσα στην πορεία όμως έγιναν πολλά για την λαϊκή κιθάρα. Μπήκε στον εθνικό κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο, αναγνωρίστηκαν τα λαϊκά όργανα από την Πολιτεία και έκρινα ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για να το ξαναδοκιμάσω. Έκανα λοιπόν πέρσι ένα αίτημα στην Διεύθυνση νεώτερης Πολιτιστικής κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και το αποδέχθηκαν με μεγάλη χαρά. Να τα λέμε και αυτά. Μπορεί να κράζουμε όταν πρέπει αλλά και τα καλά πρέπει να τα λέμε. Είχαμε λοιπόν ένα μικρό ποσό είναι η αλήθεια για να ξεκινήσουμε. Μετά μίλησα με τον Δήμο Θεσσαλονίκης που και αυτοί ανταποκρίθηκαν αμέσως αλλά και με το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και με πολύ προσωπική δουλειά αλλά και την βοήθεια της Fishbowl, της εταιρίας που είχε αναλάβει την οργάνωση της παραγωγής έγινε το πρώτο φεστιβάλ πέρσι με πολύ μεγάλη επιτυχία. Άρα το δεύτερο αλλά και τα επόμενα που θα γίνουν – γιατί θα γίνουν – ήταν φυσική συνέπεια.
Απλή κ συνάμα “ύποπτη” ερώτηση. Επειδή εμένα μου αρέσει να φτάνουμε σε κάποιον που μπορεί να είναι έξω από οποιονδήποτε κύκλο, να κερδίσουμε κάποιον νέο. Κάποιον που δεν έχει ιδέα για το τι μπορεί να συμβαίνει στη πόλη και θέλει να μάθει. Σε ποιόν απευθύνεται το φεστιβάλ λαϊκής κιθάρας; Σε κάποιον που ήδη ασχολείται και θέλει να διευρύνει τις γνώσεις του επάνω κ γύρω απ’την κιθάρα ή σε κάποιον που μπορεί απλά να ακούει το λαϊκό κ το ρεμπέτικο αλλά να μην έχει ιδέα από μουσική; Θέλω να πω: ο στόχος του φεστιβάλ είναι περισσότερο το να βάλει το μικρόβιο στη νέα γενιά και να της δείξει το δρόμο ή περισσότερο στο να σφραγίσει όλα όσα ήδη έχουν υπάρξει σε ότι αφορά το όργανο; Ποιο θα ήταν το ιδανικό κατά τη γνώμη σου, να μείνει σε κάποιον φεύγοντας απ’το φεστιβάλ; 
Το φεστιβάλ απευθύνεται σε όλους. Και σε μουσικούς και σε οργανοποιούς και σε απλούς ακροατές. Έχει τόσες πολλές δράσεις που καλύπτει όλα τα ενδιαφέροντα. Και αυτό ακριβώς ήταν που θέλαμε. Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για λαϊκή μουσική. Είναι λαϊκή γιατί απευθύνεται σε όλους αλλά ταυτόχρονα είναι και ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό είδος που απαιτεί γνώση και αισθητική. Έχει επίσης πολύ μεγάλη ιστορία. Όλες αυτές τις πτυχές τις καλύπτουμε και φυσικά πάντα ο στόχος είναι οι νέοι αλλά εδώ με την καλή έννοια. Θέλουμε να γνωρίσουν ολοκληρωμένα αυτό το είδος, να δούνε τις κοινωνικές του προεκτάσεις, να το αφουγκραστούν βιωματικά. Ε μετά θεωρώ ότι είναι αδύνατον να μην παραμείνουν κοντά του.
Ιδανικά θα ήθελα όλοι να φύγουν με όλες τις αισθήσεις τους «χορτάτες». Και τα αυτιά και τα μάτια και το σώμα αλλά κυρίως το μυαλό να ΄χουν πάρει μπόλικο υλικό μαζί τους στην επιστροφή.
Ο Δημήτρης ο Μυστακίδης, ενώ τον συναντάμε στο δρόμο, πάντα απλός και λαϊκός τύπος, μεγαλωμένος στα δυτικά της πόλης, ταυτόχρονα είναι ένας άνθρωπος πολύ σύγχρονος, μέσα στα πράγματα του σήμερα και πολύ δουλευταράς. Εννοώ πέραν των εμφανίσεων για τα δικά του live και τα live άλλων. Πρόσφατα κυκλοφόρησες και τον τελευταίο σου δίσκο, συνάμα πρώτο προσωπικό, αν δε κάνω λάθος, με τίτλο “μόρσο”. Παρακολουθώ ενίοτε κάποια project που αναρτείς στο διαδίκτυο, κάποιες αναλύσεις τραγουδιών σε βίντεο. Ένα site – πλατφόρμα που έχει της Παναγιάς τα μάτια, βασικό εργαλείο για όποιον θέλει να μελετήσει. Πως ξεκίνησε αυτή η εξωστρέφεια και όλο αυτό το στήσιμο που, προσωπική μου άποψη, είναι δώρο για τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το όργανο. Πως τα προλαβαίνεις όλα και πως έβαλες σε μια τάξη όλη αυτή τη πληροφορία γύρω απ’τη λαϊκή κιθάρα;
Η απάντηση είναι πολύ απλή. Έχω πάρει πάρα πολύ αγάπη από τον κόσμο όλα αυτά τα χρόνια και με όχημα αυτή την «δουλειά» που επέλεξα να κάνω, έζησα μέχρι τώρα τουλάχιστον μια πολύ ενδιαφέρουσα ζωή. Κατά κάποιον τρόπο αισθάνομαι ότι πρέπει  να ανταποδώσω. Και σε σχέση με τους μαθητές μου, η σκέψη που κυριαρχεί είναι πως έστω και ένας να καταφέρει να περάσει όμορφα στην ζωή του με εφόδια που κατάφερε να πάρει από τα μαθήματα μαζί μου αξίζει τον κόπο όλη η κούραση και η ταλαιπωρία. Η αλήθεια είναι όμως πως χάθηκα λίγο μέσα σ’ αυτό και παραμέλησα πολύ σημαντικά πράγματα. Οπότε λέω σιγά σιγά να αφήσω χρόνο και για αυτά. Η ζωή έχει έναν περίεργο τρόπο να σου δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά και σου χτυπάει καμπανάκια. Οφείλουμε να τα ακούμε.
Ευχαριστώ πολύ Μήτσο.
Να είσαι καλά.

Το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Λαϊκής Κιθάρας στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης 2023 περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του συναυλίες, παρουσιάσεις, στρογγυλά τραπέζια, έκθεση οργανοποιίας και προβολή ντοκιμαντέρ.

Η Έκθεση Οργανοποιίας θα λειτουργεί στο ισόγειο και τον 1ο όροφο της Αποθήκης Δ, καθόλη τη διάρκεια του ΦΛΚ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Εισιτήρια και το υπόλοιπο πρόγραμμα εδώ.

Related stories

Στη Βέροια βρίσκεται το πιο όμορφο παγκάκι της Ελλάδας

Υπάρχει ένα ξύλινο παγκάκι, μόλις 8 χιλιόμετρα από την...

Κριτική Βιβλίου | Hugh Howey «Φάρος 23».

Γράφει ο Τάσος Γέροντας Hugh Howey «Φάρος 23». Μετάφραση Βασίλης Αθανασιάδης. Εκδόσεις Anubis 2023. 256...