HomeInterviewsΜαρία Αποστολίδου: Η ανθεκτικότητα και η υποστήριξη...

Μαρία Αποστολίδου: Η ανθεκτικότητα και η υποστήριξη είναι καθοριστικοί παράγοντες για την επιτυχία των γυναικών στην πολιτική

 

Φωτογραφίες Ιωάννα Καραφυλλίδου

Η Μαρία Αποστολίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στους Αμπελόκηπους. Εκλέγεται Δημοτική Σύμβουλος από το 2006 ενώ η τωρινή της ιδιότητα είναι Αντιδήμαρχος Οικονομικών στο Δήμο Αμπελοκήπων. Μιλάμε μαζί της μόλις 2 εβδομάδες πριν τις εκλογές.

Περνάς το άγχος των εκλογών εδώ και 18 χρόνια, πώς είναι να ζητάς την ψήφο των ανθρώπων γύρω σου;

Στην πολιτική δράση μου, έχω ζήσει το άγχος των εκλογών για περίπου 15 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, εκείνο που με έμαθε είναι η σημασία της αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπους για να κερδίσεις την υποστήριξή τους.

Η προσπάθεια για να πείσεις και να κερδίσεις την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων είναι μια διαρκής διαδικασία. Πάντα προσπαθώ να είμαι προσβάσιμος και ανοικτός στον διάλογο με τους πολίτες, να ακούω τις ανησυχίες τους και να προτείνω λύσεις που πιστεύω ότι θα βελτιώσουν τις ζωές τους.

Το άγχος των εκλογών είναι πραγματικό, αλλά είναι επίσης κινητήρια δύναμη για να παρέχουμε το καλύτερο μας και να εκπροσωπούμε αποτελεσματικά τα συμφέροντα των πολιτών. Είναι μια ευκαιρία να συνδεθούμε με τον κόσμο και να εργαστούμε για μια καλύτερη κοινότητα και χώρα.

Μίλησε μας για τους Αμπελόκηπους!

Με τους Αμπελόκηπους είμαι ιδιαίτερα συνδεδεμένη, καθώς είναι η περιοχή που μεγάλωσα. Παιδικές αναμνήσεις, εμπειρίες ζωής, φίλοι και οικογένεια συνθέτουν το παζλ για μένα. Η περιοχή έχει αφήσει μια διαρκή επίδραση στη ζωή μου και την ανάπτυξή μου. Το γεγονός ότι είναι μια περιοχή με πολυπολιτισμικό υπόβαθρο, κοινωνικές και εκπαιδευτικές προκλήσεις, προοπτικές ανάπτυξης σημάδευσε τον τρόπο που αποτιμώ τη ζωή, τους ανθρώπους και τον τρόπο που εργάζομαι. Υπευθυνότητα, αξιοπρέπεια και πείσμα είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που διαθέτω και οφείλονται αφενός στην ανατροφή που έλαβα από τους γονείς μου και αφετέρου στις εμπειρίες ζωής και την εκπαίδευση που είχα. Συνολικά, είμαι ευγνώμων για την εμπειρία που αποκόμισα από τη ζωή μου στους Αμπελόκηπους και τη ζωή μου εδώ.

Μιλώντας για όλη τη Θεσσαλονίκη, τι σου αρέσει και τι όχι;

Λατρεύω την αύρα της πόλης. Για μένα είναι μοναδική και πολυδιάστατη. Έχει να κάνει με τους ανθρώπους, την πλούσια ιστορία, τον πολιτισμό και τη ζωντανή ατμόσφαιρα της πόλης. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορώ να πω για τη Θεσσαλονίκη και τους ανθρώπους της. Οι Θεσσαλονικείς είναι γνωστοί για τη φιλικότητά τους προς τους επισκέπτες. Η φιλοξενία είναι σημαντική αξία στην πόλη, και οι άνθρωποι συνήθως υποδέχονται τους ξένους με θερμότητα. 

Η Θεσσαλονίκη έχει μια βαθιά ιστορία που αντικατοπτρίζεται στην αρχιτεκτονική της, τα μνημεία της και τον πολιτισμό της. Αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό κέντρο με πλούσια ιστορία και πολλά μνημεία, μουσεία, γκαλερί τέχνης και θεατρικά κέντρα που προσφέρουν ποικίλες πολιτιστικές εμπειρίες.

Τι δε μου αρέσει τώρα… 

Όπως και σε πολλές μεγάλες πόλεις, η κίνηση και το πρόβλημα της στάθμευσης αποτελούν προβλήματα στη Θεσσαλονίκη. Η πόλη αποτελεί ένα εμπορικό και οικονομικό κέντρο στη βόρεια Ελλάδα και η εικόνα αυτή την αδικεί. 

Ονειρεύομαι μια σύγχρονη πόλη, με πολυπολιτισμικό χαρακτήρα, η οποία είναι φιλική για τους κατοίκους της. 

Ποιο είναι το αγαπημένο σου σημείο στη Θεσσαλονίκη κι έπειτα στους Αμπελόκηπους; 

Αγαπημένη μου γωνιά στη Θεσσαλονίκη είναι η Άνω Πόλη. Μια πανέμορφη περιοχή, η οποία συνδυάζει όλη την ιστορία και την παράδοση της πόλης, δίπλα στο σύγχρονο του αστικού περιβάλλοντος. Τα στενά δρομάκια, οι πέτρινες παραδοσιακές κατοικίες, τα κάστρα και η θέα από τα τείχη προς τη θάλασσα συνθέτουν ένα μαγικό σκηνικό. 

Στους Αμπελόκηπους αγαπημένο μου μέρος είναι το δημοτικό στάδιο και η περιοχή γύρω από τον Ι.Ν. Αναστάσεως του Κυρίου (πρώην στρατόπεδο Μ. Αλεξάνδρου). Στην περιοχή τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά έργα υποδομής για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων και των παρεχόμενων από τον Δήμο Υπηρεσιών. Και οι δύο χώροι που ανέφερα είναι επισκέψιμοι καθημερινά από τους κατοίκους είτε για δραστηριότητες άσκησης, αναψυχής και διασκέδασης είτε για εκδηλώσεις με ποικίλο περιεχόμενο. 

Περιέγραψε μας ένα 24ωρο σου. Πώς είναι; 

Στη ζωή μιας εργαζόμενης γυναίκας το 24ωρο δεν είναι ποτέ αρκετό. Συνήθως είναι περίπλοκο και απαιτητικό.

Είμαι υπεύθυνη για σημαντικά έργα και συνεργάζομαι καθημερινά με το προσωπικό, αλλά και εξωτερικούς συνεργάτες. Καλούμαι να λαμβάνω αποφάσεις και να ανταποκρίνομαι σε επείγοντα θέματα, διατηρώντας την ψυχραιμία και τον επαγγελματισμό μου. Έχω καθημερινά επαφή με τους πολίτες και αυτό είναι κάτι που μου δίνει δύναμη να συνεχίσω να προσφέρω. 

Παράλληλα, το γεγονός ότι είμαι μητέρα προσθέτει και άλλες προκλήσεις στην καθημερινότητά μου. Θέλω να είμαι παρών στη ζωή των παιδιών μου. Είναι εύκολο για μια γυναίκα; Όχι. 

Με σωστή διαχείριση, συνεπή προγραμματισμό και προτεραιότητες είναι εφικτό για μια εργαζόμενη μητέρα να συνδυάσει με επιτυχία την επαγγελματική και οικογενειακή ζωή. Η ισορροπία αυτή είναι σημαντική για την ευτυχία και την όποια επιτυχία μιας γυναίκας.

Συνάντησες εμπόδια ως γυναίκα στην πολιτική σου σταδιοδρομία; 

Στη διάρκεια της πολιτικής μου σταδιοδρομίας, ως γυναίκα, έχω αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια και προκλήσεις. Μία από τις πρωταρχικές προκλήσεις είναι η ανισότητα στην πρόσβαση στις πολιτικές θέσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον ανταγωνισμό για υψηλές πολιτικές θέσεις. Έπειτα, οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που συνοδεύουν τις γυναίκες  που συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική μπορούν να επηρεάσουν την αξιολόγηση της ικανότητάς μας να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο. Η γυναίκα καθημερινά καλείται να αποδείξει τις ικανότητες της, να ανταπεξέλθει σε προκλήσεις που συνδέονται με το φύλο και τις ευκαιρίες ανέλιξης της. 

Παρά τα εμπόδια αυτά, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι πολλές γυναίκες πολιτικοί έχουν υπερνικήσει αυτές τις προκλήσεις και έχουν επιτύχει σημαντικά πράγματα στην πολιτική. Η αφοσίωση, η ανθεκτικότητα και η υποστήριξη από τους πολίτες είναι καθοριστικοί παράγοντες για την επιτυχία των γυναικών στην πολιτική. Επιπλέον, η προώθηση της ισότητας των φύλων στην πολιτική παραμένει σημαντική προτεραιότητα σ τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να κάνει ουσιαστικό έργο; 

Ναι, η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ουσιαστικό έργο να επιτελέσει και είναι σημαντική η επίδραση της στις κοινότητες και τους πολίτες που εξυπηρετεί. Η τοπική αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει τον ρόλο της διαχείρισης και της παροχής υπηρεσιών σε επίπεδο τοπικής κοινότητας και εμείς ως εκπρόσωποι της καλούμαστε να είμαστε δίπλα στους πολίτες δίνοντας απαντήσεις στα προβλήματα τους.

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρέχουν μια σειρά από Υπηρεσίες καίριες για το επίπεδο ζωής των πολιτών: καθαριότητα, υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και αστικός σχεδιασμός είναι μερικές από αυτές. Η κοινωνική πρόνοια και η μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες, όπως είναι τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι ηλικιωμένοι και οι άνεργοι είναι στις υψηλές προτεραιότητες για τον Δήμο μας. 

Σημαντικός είναι ο ρόλος μας για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την υποστήριξη των επιχειρήσεων. Με αφετηρία την οικονομική ανάπτυξη του Δήμου στοχεύουμε στην ευημερία των πολιτών. 

Όπως καταλαβαίνετε, ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι καίριας σημασίας για την ευημερία των πολιτών. Προσωπικά για μένα είναι στοίχημα να εξελισσόμαστε συνεχώς και να εργαζόμαστε για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. 

Μητρότητα και πολιτική συνδυάζονται; 

Ναι, η μητρότητα και η πολιτική μπορούν να συνδυαστούν, αλλά απαιτούν πολλή οργάνωση, υποστήριξη και ισορροπία. Η ζωή μιας εργαζόμενης μητέρας είναι γεμάτη από προκλήσεις. Η συνεχής εναλλαγή ρόλων, οι καθημερινές δυσκολίες και τα εμπόδια, η ανατροφή των παιδιών με αγάπη και φροντίδα, απαιτούν τεράστια αποθέματα δύναμης και υπομονής από την πλευρά της γυναίκας. Η οργάνωση χρόνου, η ευελιξία και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη γυναίκα, όχι μόνο την πολιτικό, αλλά κάθε εργαζόμενη, που προσπαθεί να προσφέρει στα παιδιά της.  Προσωπικά θεωρώ ηθική υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μου να είμαι ενεργή, να προσπαθώ να προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο και να αποτελέσω θετικό πρότυπο τόσο για τα ίδια, όσο και για κάθε νέα γυναίκα. Το μήνυμα είναι ότι με πολλή προσπάθεια, καθημερινές υπερβάσεις εμποδίων και πολλή αγάπη και δέσμευση μπορεί μια γυναίκα να τα καταφέρει.

Η Μαρία του σήμερα τι θα έλεγε στη Μαρία των 18 ετών; 

Αν μπορούσα να μιλήσω στην 18χρονη Μαρία, θα ήθελα να της μεταδώσω μερικά από τα διδάγματα που έχω αποκομίσει από τη ζωή μου μέχρι σήμερα: Είσαι αξιόλογη όπως είσαι! Δε χρειάζεται να αλλάξεις αυτό που είσαι για να ταιριάξεις με τους ανθρώπους. Να επιδιώκεις τα όνειρά σου και να μη φοβάσαι τι θα ακολουθήσει! Οι σχέσεις είναι σημαντικές! Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι αυτές που δίνουν νόημα και πλούτο στη ζωή.Τα λάθη είναι μέρος της μάθησης! Αποτελούν ευκαιρίες για μάθηση και ανάπτυξη. Η αυτοφροντίδα είναι σημαντική! Μόνο τότε μπορείς να προσφέρεις στους άλλους. Οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες! Αυτή είναι η ζωή, απόλαυσε τη!  Αυτά τα μηνύματα αντικατοπτρίζουν τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι τη ζωή και με πολύ κόπο κατέκτησα. 

Περισσότερα για τη Μαρία

Σπούδασε ειδικός φοροτεχνικού γραφείου και είναι φοιτήτρια στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στο τμήμα Ελληνικός Πολιτισμός. Εκλέγεται Δημοτική Σύμβουλος από το 2006. Διετέλεσε Αντιδήμαρχος Πολιτισμού (2011-2014), Πρόεδρος του Β’ ΚΑΠΗ Αμπελοκήπων (2007-2011), Πρόεδρος της 8ης Σχολικής Επιτροπής, μέλος του Δ.Σ. των Παιδικών Σταθμών, γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου, μέλος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης, ενώ η τωρινή της ιδιότητα είναι Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Διοίκησης και Προσωπικού ενώ είναι και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου. Είναι ελεύθερη επαγγελματίας και μητέρα δύο παιδιών.

Related stories

Ζώδια του μήνα: Δεκέμβριος

γράφει η Αστέρω ΚΡΙΟΣ Ο μήνας αυτός θα είναι η...

Ένα σουηδικό έγκλημα που αναβίωσε στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης

Με μεγάλη παράδοση στις αστυνομικές σειρές μυστηρίου, η Σουηδία,...

Ο Εξώστης ρωτά, οι συγγραφείς απαντούν | Μαρία Αμανατίδου

Επιμέλεια στήλης Φανή Χατζή    Κάθε εβδομάδα ένας συγγραφέας απαντά σε...

Το λουκουματζίδικο που έγινε ξακουστό: Μέσα στο φίνο και βίντατζ ζαχαροπλαστείο Δεληγεωργάκη

της Αγγελικής Παρασχά/ Φωτογραφίες: Νίκη Οργιανέλη και Μαρία Ευσταθιάδου Ανεβαίνοντας...