HomeΘέματαΗ πλατεία στην Άνω Πόλη με το...

Η πλατεία στην Άνω Πόλη με το μαυσωλείο που λένε πως είναι στοιχειωμένο

Η πλατεία Τερψιθέας βρίσκεται στην Άνω Πόλη και αποτελεί μια ακόμη στάση από τις πολλές, που μπορείτε να κάνετε σε μια βόλτα σας στις συνοικίες των Κάστρων.  Μια πλατεία με υπέροχη θέα, ένα υπέροχο οκταγωνικό κτίσμα και ένας θρύλος!

Καθόλου παράξενο που η γοητευτική άνω πόλη θεωρείται ακόμη και σήμερα ένας χώρος με παράξενη ενέργεια, που βρίθει από παράξενες ιστορίες, θρύλους και μεταφυσικά φαινόμενα. Λέγεται μάλιστα ότι η κάθε γωνιά έχει και το φάντασμά της…

Πολλές ιστορίες εντοπίζονται γύρω από την πλατεία Τερψιθέας, όπου τα παιδιά της γειτονιάς παίζουν αμέριμνα μπάσκετ ως αργά το απόγευμα.

Μόλις όμως αρχίζει να σκοτεινιάζει αποσύρονται στα σπίτια τους, μακριά από εκείνο το παράξενο οκταγωνικό κατασκεύασμα, που βρίσκεται στην άκρη της πλατείας.

Πρόκειται για έναν παλιό δερβίσικο τούρμπε (μαυσωλείο), που ως το 1923 φιλοξενούσε τα ιερά οστά του Μουσά Μπαμπά (σήμερα βρίσκονται κάπου στην Τουρκία), ενός μουσουλμάνου άγιου, που οι χριστιανοί ταύτιζαν συχνά με τον …Αη -Γιώργη!

Οι παλιοί στην γειτονιά έλεγαν ότι έχουν δει με τα μάτια τους το φάντασμα του δερβίση φύλακα του τούρμπε, με το ράσο, το καβούκι και το κομπολόι του να πλανιέται τριγύρω και να χάνεται μες στο σκοτάδι!

Γιατί όμως λένε οτι είναι στοιχειωμένος; Διαβάσαμε στο Τhessaloniki Arts and Culture…

Ο θρύλος λέει ότι ο νεαρός Μουσά Μπαμπά ήταν στο υπηρετικό προσωπικό ενός ισχυρού Αγά. Κάποια στιγμή ο Αγάς θέλησε να πάει στη Μέκκα για να προσκυνήσει.
Η γυναίκα του Αγά, που τον αγαπούσε πολύ, έφτιαξε τον αγαπημένο χαλβά του άντρα της για να τον νιώθει πιο κοντά της. Μάλιστα έβαλε όλη την τέχνη της για να τον κάνει όσο καλύτερο μπορούσε. Ήταν ωστόσο πολύ σταναχωρημένη γιατί ο άντρας της δεν θα μπορούσε να δοκιμάσει το δημιούργημά της. Ο Μουσά Μπαμπά την άκουσε να παραπονιέται και της είπε να του δώσει ένα μεγάλο κομμάτι χαλβά και θα φροντίσει το πρωί να το έχει ο άντρας της στη Μέκκα, κάτι που ήταν αδύνατο εκείνη την εποχή.

Η γυναίκα πίστεψε ότι ο νεαρός ήθελε πονηρά να απολαύσει ακόμα μια μερίδα από το θεσπέσιο γλυκό της και γελώντας του το έδωσε.

Όταν μετά από μέρες ο Αγάς επέστρεψε από τη Μέκκα είπε στη γυναίκα του πόσο πολύ ευχαριστήθηκε το κομμάτι από τον χαλβά της που βρήκε έξω από την πόρτα του.
Αυτό το μεταφυσικό γεγονός το θεώρησαν θαύμα και τον Μουσά Μπαμπά, άγιο.

Ο θρύλος λέει ότι ακόμα και σήμερα όταν βραδιάζει, αν προσέξεις πολύ νιώθεις το φύσημα και τον καλπασμό από το άλογο του Δερβίση φρουρού του Τουρμπέ του Άγιου Μουσά Μπαμπά.

Related stories

Οι ταινίες της εβδομάδας | 7/12 – 13/12

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η «Φόνισσα» τα σάρωσε όλα την...

Γνωρίζουμε τέσσερις αγαπημένους tattoo artists μια ανάσα πριν το 7ο Balkan Thessaloniki Tattoo Convention

Η τεράστια γιορτή όσων αγαπούν την τέχνη της δερματοστιξίας,...

Δικηγόρος γίνεται… ντελιβεράς και τρολάρει τον Παναγιώτη Τσακλόγλου

Ένα βίντεο με το οποίο φαίνεται να “αλλάζει επάγγελμα”...

Ζώδια της χρονιάς

γράφει ο Super Spiros Κριός: Καλά δε μίλαγες τόσο καιρό;...

Ζώδια του μήνα: Δεκέμβριος

γράφει η Αστέρω ΚΡΙΟΣ Ο μήνας αυτός θα είναι η...