HomeInterviewsΗ Παραολυμπιονίκης Στέλλα Σμαραγδή έχει μια σούπερ...

Η Παραολυμπιονίκης Στέλλα Σμαραγδή έχει μια σούπερ δύναμη, την αναπηρία της

της Δέσποινας Πολυχρονίδου / Φωτογραφίες: Nίκος Αραμπατζής
Η Στέλλα Σμαραγδή είναι μια αθλήτρια που η πόλη αγαπά πολύ. Είναι Παραολυμπιονίκης στίβου, στους αγώνες δρόμων ταχύτητας και στο άλμα εις μήκος. Το 2012, το 2016 και το 2021 συμμετείχε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και του Ρίο στο άλμα εις μήκος και στα 100 μέτρα και του Τόκιο στο άλμα εις μήκος.
Τελείωσε τη Νομική του ΑΠΘ, και την βρίσκουμε σε μια δημιουργική φάση στη ζωή της όπου ανάμεσα στα άλλα, αποφάσισε να κατέβει και ως Δημοτική Σύμβουλος. Ποιες παθογένειες διακρίνει στην πόλη και τι θα άλλαζε σήμερα κιόλας στην καθημερινότητά της; Πώς θα συνδυάσει τον πρωταθλητισμό με τις υποχρεώσεις της; Πηγαίνουμε μαζί της μια βόλτα στην Αγορά Μοδιάνο και συζητάμε όσο περιμένουμε τον καφέ μας.
Στέλλα μόλις συμπληρώθηκαν οι 4 πρώτοι μήνες της χρονιάς. Πώς πήγαν τα πράγματα για σένα ως τώρα;

Το 2023 άργησε να με ενεργοποιήσει. Μπήκε αρκετά προβληματικά θα ομολογούσα με τραυματισμούς και προκλήσεις. Αλλά επειδή είμαι άνθρωπος των προκλήσεων, αποφάσισα να πέσω με τα μούτρα στη ζωή κι αυτή είναι η πιο δύσκολη απόφαση. Μόλις είσαι έτοιμος να σπάσεις τον κύκλο που ο φόβος χαράζει βαθιά και γεωμετρικά γύρω μας, τότε συμβαίνουν μεγάλα πράγματα. Και με αυτό το σκεπτικό θα συνεχίσω την υπόλοιπη χρονιά.

Είσαι πλέον και στο ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών. Ποιοι είναι οι στόχοι σας και τι πρεσβεύει;

Ο σύλλογος Παραολυμπιονικών επιτελεί ένα έργο μέσα από διάφορες δράσεις, κινητοποιήσεις, πρωτοβουλίες που ωφελεί όλο το παραολυμπιακό κίνημα Και Κατεπέκταση κι εμάς τους ίδιους. Στόχος του συλλόγου είναι να ενώσει παλιούς και νέους, ενεργούς και μη ενεργούς αθλητές με σκοπό την ανάδειξη αφενός των Παραολυμπιακών Αθληματων στον κόσμο και αφετέρου την επίλυση προβλημάτων των Παραολυμπιονικών.

Πώς αποφάσισες να ενταχθείς στο ΔΣ;

Πιστεύω πως είναι ένα μέσο με το οποίο υπάρχει η φωνή μας εκεί έξω. Υπάρχει η φωνή του παραολυμπιακού κινήματος, με την οποία στηρίζουμε ο ένας τον άλλον και να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας. Στόχος μου είναι να βελτιωθούν κάποια πράγματα έτσι ώστε να υπάρξουν περισσότεροι Παραολυμπιονίκες στο μέλλον.

Μάθαμε πως κατεβαίνεις και υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος. Σίγουρα θα ασχοληθείς με την προσβασιμότητα μεταξύ άλλων έτσι δεν είναι; 

Πιστεύω ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας χώρος σκληρής δουλειάς αλλά και αδιάκοπης προσπάθειας, χαρακτηριστικά γνώριμα σε μένα από τον πρωταθλητισμό. Οι τομείς που με απασχολούν πιο πολύ είναι η προσβασιμότητα και ο αθλητισμός, διότι εκεί πιστεύω πως έχω να δώσω πράγματα βάσει εμπειρίας. Ειδικά ο αθλητισμός θέλω να πάρει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή όλων μας, ανεξαρτήτου ηλικίας, φυσικής κατάστασης και αναγκών. Ο αθλητισμός να προσφέρει ευκαιρίες άθλησης σε όλους τους δημότες.

Οι σπουδές σου πάντως είναι ένα πολύ μεγάλο εφόδιο για όσα θέλεις να κάνεις. Πώς θα συνδυάσεις μέσα σε όλα αυτά και τον πρωταθλητισμό;

Όλα αυτά θα συνδυαστούν με τον Πρωταθλητισμό διότι μέσα απ αυτόν πηγάζει κι όλη μου η ενέργεια και η θέληση για ν ασχοληθώ με τα υπόλοιπα.

Αν σου δίναμε ένα μαγικό ραβδί τι θα άλλαζες σήμερα στην πόλη; 

Ξεκάθαρα τις αστικές συγκοινωνίες, το μετρό. Η Θεσσαλονίκη είναι μεγάλη, αχανής και η βελτίωσή τους αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Είναι μια βελτίωση σαφώς ευεργετική για το σύνολο της συγκεκριμένης πόλης.

Πού οφείλονται πιστεύεις οι παθογένειές της;

Στις νοοτροπίες που κρατούν την πόλη καθηλωμένη.  Οποιαδήποτε αμέλεια ή αδιαφορία θα προκαλέσει μόνο ένα πολύ μεγάλο κρίμα για την πόλη και τον κόσμο της. Γιατί όταν μιλάμε για Θεσσαλονίκη και πρόοδο, δεν μιλάμε για πρόθεση ή ευκαιρία, αλλά για υποχρέωση.

Πού θα σε βρούμε ένα Σάββατο βράδυ;

Κατά 90% σπίτι μου να ξεκουράζομαι απ την εβδομάδα που πέρασε. Ωστόσο αν επιλέξω να βγω, θα προτιμήσω είτε να πάω για περπάτημα στην Νέα Παραλία, είτε να πάω για κάτι χαλαρό στην Βαλαωρίτου ή στα Λαδάδικα.

Ποια είναι τα αγαπημένα σου μέρη στην πόλη;

Αδιαπραγμάτευτα η Νέα Παραλία και τα Κάστρα.

 

Related stories

Ιωάννα Μπουραζοπούλου «Ο Δράκος της Πρέσπας ΙΙΙ. Η μνήμη του πάγου».

Γράφει ο Τάσος Γέροντας Ιωάννα Μπουραζοπούλου «Ο Δράκος της Πρέσπας ΙΙΙ....

Μαρίνα Σπανού: O ρομαντισμός είναι υλικό μας, όλων μας

Η Μαρίνα Σπανού μαζί με την μπάντα μάς καλεί...

Ο Μπάμπης Μπατμανίδης έχει γράψει έναν ύμνο για το Μετρό, για να το τραγουδήσουμε στα εγκαίνια

φωτογραφίες: Νικόλας Παρίσσης Αρχικά απόλυτα καλτ. Έπειτα τραγουδιστής, ντιτζέι, στιχουργός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας | 7/12 – 13/12

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η «Φόνισσα» τα σάρωσε όλα την...