HomeCinemaSpecial screeningΓιατί το Seinfeld είναι η καλύτερη κωμωδία...

Γιατί το Seinfeld είναι η καλύτερη κωμωδία ever

του Γιάννη Παπαδόπουλου

Σε μια εποχή που κατακλύζεσαι από σειρές, ταινίες, ντοκιμαντέρ, σε σημείο που ξεκινάς και σταματάς μια σειρά πιο συχνά από γυμναστήριο και διατροφή, υπάρχει μια σταθερά στη ζωή σου, που αν ακόμα δεν την έχεις ανακαλύψει, μη χάνεις άλλο χρόνο. Το να κάνεις μια κωμωδία είναι πολύ πιο δύσκολο από το να φτιάξεις μια δραματική σειρά, ή μια σειρά μυστηρίου. Το κλάμα έρχεται πιο εύκολα από το γέλιο, το λένε οι επιστήμονες, και για αυτό μια πετυχημένη κωμωδία είναι ένας άθλος.

Για τους άλλους, όχι για τον Jerry Seinfeld. Ο συγκεκριμένος κωμικός κατάφερε να είναι από τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς στην αμερικανική τηλεόραση, χωρίς καν να προσπαθήσει. Έφτιαξε την πιο απλή σειρά. Μάλιστα πάλεψε να μην έχει τίποτα σύνθετο, τίποτα εντυπωσιακό και κατάφερε να κάνει την πιο πιο πετυχημένη σειρά όλων των εποχών. Η σειρά Seinfeld μπήκε σε όλα τα σπίτια, μπήκε και στα δικά μας μέσω του Netflix, κυρίως γιατί για περίπου 25 λεπτά, τα πράγματα στη ζωή είναι απλά.

Αμερικανοί σταματουν στο δρόμο να δούν το τελευταίο επεισόδιο της σειράς

 

Οι ήρωες της σειράς, αν και έχουν λεφτά, βγαίνουν στο ίδιο καφέ, θεωρούν διασκέδαση μια ταινία στο σινεμά, κάτι που εμείς ξεχάσαμε με το σύγχρονο lifestyle, μαζεύονται ακόμα σε σπίτια και δεν παλεύουν να πετύχουν, να εντυπωσιάσουν, να φλεξάρουν. Το γέλιο βγαίνει τόσο εύκολα, ακόμα και όταν δεν υπάρχει καν διάλογος.

 

Οι χαρακτήρες είναι μεταφορά της ζωής μπροστά από τις κάμερες. Ο φίλος που δεν είναι και ο πιο όμορφος, αλλά δεν του στέκεται εμπόδιο να θέλει και κυρίως να διεκδικεί, η πρώην που καμιά δε βρέθηκε να την ξεπεράσει, και ο γείτονας που δε σκάει για το αύριο. Όπως τα φέρει η ζωή. Και δεν υπάρχει καλύτερος σεναριογράφος από τη ζωή. Στο Seinfeld τα αστεία τα έχεις πει και εσύ στην παρέα σου.

Seinfeld streaming on Netflix: Why it looks different in widescreen

Τις καταστάσεις που μπλέκουν, τις έχεις ζήσει σίγουρα. Θα ταυτιστείς σίγουρα με κάποιον από τους ήρωες και εκεί είναι η μαγεία της σειράς. Όλοι βλέπουμε κάποιον κοντινό μας, φίλο μας, συγγενή μας στους χαρακτήρες.Αν θες να βιώσεις πραγματικά 25 λεπτά ηρεμίας η σειρά Seinfeld είναι το καλύτερο φάρμακο για τη δύσκολη μέρα που πέρασες. Νοσταλγία για μια εποχή που όλα ήταν πιο απλά, πιο αργά, πιο αληθινά.

Related stories

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...

Ψηλά στο Εσκί Ντελίκ, αναμνήσεις μιας άλλης ζωής

Ήταν μικρές κι αθώες κοπελούδες σαν ήρθανε απ’ την...