Στο πέρασμα του χρόνου, από τα τέλη του 15ου αιώνα που χτίστηκε από τους Τούρκους μέχρι σήμερα, ο Λευκός Πύργος στέγασε ποικίλες χρήσεις και ετερόκλητες λειτουργίες.
Η πρώτη χρήση του ήταν αμυντικός πύργος με κανόνια, μετατράπηκε σε σκληρή φυλακή, χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό κέντρο διαβιβάσεων και αεράμυνας, φιλοξένησε αρχαιολογική συλλογή, έγινε μετεωρολογικός σταθμός, στέγη ναυτοπροσκόπων, μουσική μπουάτ και σήμερα διαδραστικό μουσείο της πόλης.
Η πιο περίεργη όμως χρήση του ήταν στα χρόνια του Α’ Παγκόσμιου πολέμου από τα συμμαχικά στρατεύματα του Μακεδονικού Μετώπου. Τότε (1915-1918) ο Λευκός Πύργος στέγαζε το κέντρο διαβιβάσεων και την αεράμυνα των Συμμάχων, του αγγλικού και του γαλλικού στρατού. Το παράλιο φρούριο με τους συμπαγείς τοίχους ήταν άτρωτο σε τυχόν εχθρικές αεροπορικές επιδρομές, ενώ λόγω της στρατηγικής του θέσης στον Θερμαϊκό ήταν το καλύτερο σημείο για την παρακολούθηση των εχθρικών δυνάμεων.
Στις άσωτες ώρες οι Αγγλοι στρατιωτικοί του ναυτικού που εκτελούσαν υπηρεσία στον Πύργο, για να σπάνε τη μονοτονία αλλά και να έχουν φυσικά συμπληρώματα στην κονσερβοποιημένη στρατιωτική τροφή τους, έτρεφαν στην ταράτσα του μνημείου κότες για αυγά και καλλιεργούσαν μαρούλια και άλλα κηπευτικά! Φωτογραφίες, είτε στρατιωτικών είτε της στρατιωτικής φωτογραφικής υπηρεσίας, που διασώθηκαν και φυλάσσονται στην πλούσια φωτοθήκη του Βρετανικού Μουσείου των Πολέμων στο Λονδίνο, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές…
Οι Άγγλοι ναύτες των Συμμαχικών Δυνάμεων που χρησιμοποιούσαν τον Πύργο ως κέντρο διαβιβάσεων και παρατηρητήριο στη διάρκεια του Α΄Παγκόσμιου καλλιεργούσαν στην ταράτσα του μνημείου λαχανικά!
Πηγή: Xρίστος Ζαφείρης/Thessmemory