της Αγγελικής Παρασχά/ Φωτογραφίες: Νίκη Οργιανέλη και Μαρία Ευσταθιάδου
Ανεβαίνοντας την Αγίας Σοφίας, λίγο πιο πάνω από την Εγνατία, αυτές τις μέρες μυρίζει βούτυρο και βανίλια. Μπαίνοντας στο μικρό ζαχαροπλαστείο οι παλιές γυάλινες βιτρίνες γεμάτες με λουκούμια, σοκολάτες και σιροπιαστά σου θυμίζουν εποχές που κάποιος χρειαζόταν να σε κρατάει από το χέρι. Ιδρυτής του ζαχαροπλαστείου ΔΕΛΗΓΕΩΡΓΑΚΗ ο Ίμβριος Παναγιώτης Δεληγεωργάκης που το 1943 άνοιξε το ζαχαροπλαστείου φτιάχνοντας λουκούμια, πελτέ και κυδωνόπαστα.
Αργότερα ανέλαβαν οι γιοί του, Γιάννης και Γιώργος και πρόσθεσαν διάφορα γλυκίσματα και από λουκουματζίδικο έγινε το ζαχαροπλαστείο που είναι σήμερα το οποίο έχουν αναλάβει οι αδερφές, Ελευθερία και Διονυσία. Στον ίδιο χώρο με το ζαχαροπλαστείο είναι και το εργαστήριο και έτσι οι μυρωδιές από βούτυρο και ζάχαρη σε ταξιδεύουν. Χειροποίητα κέικ-ξεχωρίζει αυτό της γιαγιάς με μούστο, καρύδι και σταφίδα-, γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο, μαρόν γλασέ, λουκούμια (πολλά!) και σοκολατάκια.
Ελάχιστα μαγαζιά στην πόλη διατηρούν την παλιά ταυτότητα τους και όλοι εμείς που λατρεύουμε την Vintage αισθητική ξέρουμε καλά ότι σε αυτά τα μέρη γίνονται μικρά θαύματα. Συνομιλώντας με μια από τις ιδιοκτήτριες μας είπε πως ο κόσμος έχει αρχίσει να επιστρέφει σε αυτά τα μαγαζιά και πως όλοι προτιμούν τις γεύσεις με τις οποίες έχουν μεγαλώσει.
Αξίζει κανείς να δοκιμάσει την πρωτοχρονιάτικη τριφτή βασιλόπιτα που διακοσμείται με μια ξύλινη σφραγίδα, οικογενειακό κειμήλιο 100 ετών, του Αγίου- Βασιλείου!
Αγίας Σοφίας 58, Θεσσαλονίκη τηλ. 2310.272.792