Επιμέλεια στήλης Φανή Χατζή
Κάθε εβδομάδα ένας συγγραφέας απαντά σε 15 ερωτήσεις
Κική Τσιλιγγερίδου
- Γιατί γράφετε;
Ανακάλυψα πως μου αρέσει. Και αρέσει και σε άλλους, όχι μόνο σε φίλους και γνωστούς, αλλά σ’ αυτό που λέμε «το κοινό». Γι’ αυτό.
- Τι κάνετε όταν δε γράφετε;
Μάλλον πολλά πράγματα. Είμαι δημοσιογράφος, λέω τις ειδήσεις στην τηλεόραση, οργανώνω εκδηλώσεις, είμαι διαρκώς με ένα τηλέφωνο στο χέρι, ή με τα ακουστικά μου στα αυτιά μπροστά σε μία κάμερα… Η μέρα δεν μου φτάνει ποτέ.
- Είστε πρωτίστως αναγνώστρια ή συγγραφέας;
Αναγνώστρια βέβαια. Δεν γράφω κάθε μέρα, αλλά θέλω να διαβάζω κάθε μέρα. Όταν δεν τα καταφέρνω, γιατί απλούστατα πρέπει κάποια στιγμή να κοιμηθώ, λυπάμαι πολύ.
- Τι διαβάζετε αυτό το διάστημα;
Τον τελευταίο καιρό δεν διαβάζω, ΑΚΟΥΩ βιβλία. Τα audio books είναι η καινούργια μου ανακάλυψη και απόλαυση. Ταξιδεύω συχνά, και έμαθα τα ακουστικά βιβλία της JukeBooks στο αεροπλάνο. Πλέον είμαι φανατική «αναγνώστρια/ακροάτρια». Τώρα θα ξεκινήσω την «Ιστορία των δέντρων» της Maja Lunde, που κυκλοφορεί από τον Κλειδάριθμο σε μετάφραση της Δέσπως Παπαγρηγοράκη. Αφηγείται η καταπληκτική Θέμις Μπαζάκα. Έχω διαβάσει και τα προηγούμενα τρία της τετραλογίας, αγαπώ τη Λούντε, είναι σπουδαία συγγραφέας.
- Με ποιες προσωπικότητες της Λογοτεχνίας θα βγαίνατε για ποτό;
Μάλλον με κάποιες από τις σύγχρονες domestic crime συγγραφείς, που είναι από τις αγαπημένες μου. Αλλά δεν είμαι πολύ του ποτού! Όταν ξεκλέβω χρόνο, πετάγομαι σε ένα μικρό καφέ της γειτονιάς μου με τους φίλους μου για να πάρω μερικές ανάσες.
- Ισχύει ακόμα ο «θάνατος του συγγραφέα» στην εποχή των social media;
Καθώς οι πάντες είμαστε όλο και πιο εκτεθειμένοι, νομίζω πως καλό θα ήταν να διαβάζουμε τα βιβλία, και να μην μπερδεύουμε συγγραφέα και έργο. Αλλά ξέρω πως δεν είναι εύκολο.
- Γίνεται να βιοπορίζεσαι στην Ελλάδα μόνο από τη συγγραφή;
Ναι, αλλά αφορά ένα πολύ μικρό ποσοστό συγγραφέων, είμαστε μικρή χώρα.
- Διδάσκεται η γραφή;
Ναι, ασφαλώς. Τώρα πώς χρησιμοποιεί κανείς τις γνώσεις που παίρνει, είναι άλλο θέμα.
- Ποιο θα ήταν το δικό σας «γράμμα σ’ ένα νέο ποιητή»;
Δεν αισθάνομαι ότι με έχουν πάρει τα χρόνια για να δίνω συμβουλές σε νέους!
- Η Λογοτεχνία είναι ενιαία ή επιδέχεται διακρίσεων;
Δεν είμαι υπέρ των διακρίσεων.
- Υπάρχουν must read βιβλία; Ποια είναι για εσάς;
Όχι, δεν νομίζω ότι υπάρχουν. Μικρή διάβασα πολλή κλασική λογοτεχνία, μαζί με τα παλιά, επίσης κλασικά αστυνομικά. Πλέον, διαβάζω σύγχρονη πεζογραφία, όσο πιο πολλά βιβλία μπορώ. Αλλά θα ήθελα να προλάβαινα πολύ περισσότερα.
- Πώς είναι να γράφεις στον καιρό της πολιτικής ορθότητας;
Μια χαρά! Δεν θυμάμαι να έχω αυτολογοκριθεί ποτέ. Ούτε και μου έστειλαν κανένα περίεργο μήνυμα για κάτι που έγραψα. Από την άλλη, και στα πέντε μου βιβλία, στην Τριλογία της Στέλλας Άνταμς και στα δύο θρίλερ, οι πρωταγωνιστές μου είναι γυναίκες, και αυτό τα κάνει να φαίνονται «φεμινιστικά». Ίσως και να είναι βέβαια, αλλά εγώ τα βλέπω σαν σκέτα μυθιστορήματα, σαν θρίλερ και σαν αστυνομικά.
- Γιατί οι Έλληνες γράφουν περισσότερο απ’ ό,τι διαβάζουν;
Από όσο ξέρω, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Δεν ξεχωρίζουμε από άλλους λαούς. Παντού οι άνθρωποι θέλουν να γράψουν και να βγάλουν βιβλία. Κι αυτό είναι καλό.
- Πώς σας επηρεάζει η πολιτική επικαιρότητα;
Προσπαθώ να μη με επηρεάζει πολύ. Δεν γίνεται βέβαια, ή τουλάχιστον όχι στον βαθμό που θα ήθελα. Πόσο μάλιστα που λόγω της δουλειάς μου παρακολουθώ όλη τη μέρα ειδήσεις, σε όλα τα Μέσα, ελληνικά και ξένα. Και τα βράδια στο κανάλι παρουσιάζω η ίδια τα νέα και τα συζητώ με συναδέλφους ή πολιτικούς, ή αναλυτές, ή ειδικούς. Αυτό που μας επηρεάζει όλους είναι τα αποτελέσματα των εκλογών που κάνουμε, και βέβαια τα αποτελέσματα των πολέμων.
- Η Λογοτεχνία, τελικά, σας έχει αλλάξει τη ζωή;
Νομίζω ότι η λογοτεχνία μάς κρατά όλους στα λογικά μας.
H Κική Τσιλιγγερίδου γεννήθηκε στην Τσεχία, μεγάλωσε και σπούδασε στην Ελλάδα, εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε πολλά Μέσα, έντυπα και μη (εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο, τηλεόραση), ενώ επί πολλά χρόνια είναι δημοσιογράφος της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης (παρουσιάστρια ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών). Την τριετία 2017-2020 μετακόμισε στην Πράγα. Πλέον ζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Πεζογραφικά βιβλία: Η Τριλογία της Στέλλας Άνταμς («Βυθισμένος ουρανός», «Πύρινη Κόλαση», «Κρύο δέρμα»: τρία αστυνομικά μυθιστορήματα με ηρωίδα την αστυνόμο Στέλλα Άνταμς) και τα θρίλερ «Η τελευταία θυσία» και «Το γκόλεμ της Πράγας», όλα τους από τις Εκδόσεις Bell.