Ειναι 1961, και η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τις Απόκριες με τη λάμψη και τη ζωντάνια που της ταιριάζει. Στις 19 Φεβρουαρίου εκείνης της χρονιάς, η εφημερίδα Μακεδονία καταγράφει τις προετοιμασίες για το μεγάλο καρναβάλι:
«Ο εορτασμός του καρνάβαλου θα αποκορυφωθεί σήμερον. Την 1ην μ.μ. αι φιλαρμονικαί του δήμου και του “Αριστοτέλους”, πλαισιωμέναι από ομάδας μεταμφιεσμένων, θα διέλθουν παιανίζουσαι δια των οδών της πόλεως και των συνοικισμών. Εις την πλατείαν Δικαστηρίων θα αρχίσει η συγκέντρωσις των μεταμφιεσμένων και των αρμάτων, τα οποία θα λάβουν μέρος εις την παρέλασιν. Η πομπή θα αναχωρήσει την 3ην μ.μ. Εις την Καμάραν θα γίνει ολιγόλεπτος στάσις και εν συνεχεία η πομπή θα κατευθυνθή εις την πλατεία Συντριβανίου και, δια των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Νέα Μεγάλου Αλεξάνδρου (Τσιμισκή), θα φθάση εις την πλατείαν Αριστοτέλους, εις την οποίαν θα γίνει η λαϊκή εορτή με πλούσιον πρόγραμμα.»
Μπορεί οι διοργανωτές να είχαν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις, όπως η έλλειψη χρόνου και χρημάτων, όμως, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, το καρναβάλι εκείνο θεωρήθηκε «αφετηρία για το μέλλον». Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν τότε, από την ταράτσα του Μεγάρου Κονιόρδου, αποτυπώνουν τη ζωντάνια και το κέφι της ημέρας.