Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) αποτελεί έναν από τους πιο εμβληματικούς θεσμούς της Ελλάδας, που συνδέεται στενά με την πόλη της Θεσσαλονίκης και την ιστορία της. Από την ίδρυσή της το 1926 μέχρι σήμερα, η ΔΕΘ έχει καταφέρει να διαμορφώσει την οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή της χώρας, ενώ παράλληλα έχει φιλοξενήσει μερικές από τις πιο διάσημες προσωπικότητες παγκοσμίως. Η έκθεση υπήρξε το σημείο συνάντησης για εμπορικές και τεχνολογικές καινοτομίες, ενώ, ταυτόχρονα, ενσωματώθηκε στην καθημερινότητα και την κουλτούρα της πόλης.
Η Αρχή της ΔΕΘ
1η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
Μέσα στο γενικότερο κλίμα του Μεσοπολέμου, το 1925, μόλις 12 χρόνια μετά την ενσωμάτωση της Θεσσαλονίκης στο Ελληνικό Κράτος, γεννήθηκε η ιδέα ίδρυσης της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, από τον Νικόλαο Γερμανό.
Η προετοιμασία της πρώτης ΔΕΘ, συνάντησε πολλά και σημαντική εμπόδια, όμως με την επιμονή του Νικόλαου Γερμανού και την υποστήριξη των τοπικών δυνάμεων τα εμπόδια ξεπεράστηκαν και τελικά το πρωί της Κυριακής 3 Οκτωβρίου 1926, έγιναν τα εγκαίνια της πρώτης έκθεσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο του Άρεως που βρίσκεται στις παρυφές του ιστορικού κέντρου της πόλης και λίγα μόλις μέτρα από την σημερινή θέση της έκθεσης.
Το κλίμα στην διοργάνωση αυτή ήταν πανηγυρικό. Συνολικά στην Έκθεση συμμετείχαν περισσότεροι από 600 εκθέτες και 150.000 επισκέπτες, καλύπτοντας επιφάνεια περίπου 7.000 τετρ. μέτρων. Τα στοιχεία αυτά είναι εντυπωσιακά, αν συνυπολογίσουμε ότι ο πληθυσμός της πόλης δεν ξεπερνούσε την εποχή εκείνη τους 180.000 κατοίκους.
Διάσημες Προσωπικότητες στη ΔΕΘ και Ταινίες
Από τα πρώτα χρόνια της, η ΔΕΘ έχει φιλοξενήσει εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της τέχνης και του επιχειρηματικού κόσμου.
Αξιοσημείωτες ήταν και οι εμφανίσεις προσωπικοτήτων όπως Ρίτα Χέιγουορθ, Αντονι Κουιν, Κλάους Κινσκι.
Επιπρόσθετα, ενδεικτικό της δυναμικής που είχε αποκτήσει η ΔΕΘ την περίοδο 1951-1973, είναι το γεγονός ότι αρκετές ελληνικές ταινίες της εποχής είχαν σκηνές μέσα στους χώρους της έκθεσης ή ακόμα και όλη τους η πλοκή διαδραματιζόταν μέσα σε αυτή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων ταινιών είναι η ταινία του 1963, «Κάτι και να καίει» σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, καθώς και η ταινία του 1967 «Ο Ανακατωσούρας» του Γρηγόρη Γρηγορίου.
Ο Θρύλος του Φραπέ
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σύμβολα που συνδέονται με την ιστορία της ΔΕΘ είναι ο φραπές. Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης του 1957, ο Δημήτρης Βακόνδιος, ένας υπάλληλος της Nestlé, παρασκεύασε τυχαία τον πρώτο φραπέ, όταν ανακάτεψε στιγμιαίο καφέ με κρύο νερό και πάγο. Αυτό το απρόσμενο πείραμα δημιούργησε ένα νέο είδος καφέ, που σύντομα έγινε το αγαπημένο ρόφημα των Ελλήνων. Από τότε, ο φραπές έγινε σύμβολο της ελληνικής κουλτούρας, συνδεδεμένος άρρηκτα με την καλοκαιρινή ατμόσφαιρα και τον χαλαρό τρόπο ζωής των Θεσσαλονικέων.
Η ΔΕΘ Σήμερα
Σήμερα, η ΔΕΘ παραμένει το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός της Ελλάδας, προσελκύοντας εκθέτες και επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Κάθε χρόνο, η Έκθεση αναδεικνύει τις σύγχρονες τεχνολογίες, τα καινοτόμα προϊόντα και τις τάσεις της αγοράς, ενώ παράλληλα διατηρεί το παραδοσιακό της χαρακτήρα με εκδηλώσεις και παρουσιάσεις που προβάλλουν την ελληνική κουλτούρα και ιστορία.
Η ΔΕΘ, πέρα από εμπορικό γεγονός, είναι μια γιορτή που συνδέεται με τις αναμνήσεις των Θεσσαλονικέων, φέρνοντας κάθε Σεπτέμβρη έναν αέρα νοσταλγίας και ανανέωσης.