της Αντωνίας Καραφίλη / Φωτογραφίες Εύα Πασχαλάκη
Σε μια στοά στο κέντρο της πόλης, μπαίνεις σε μια πολυκατοικία που έχει θυρωρό, ανεβαίνεις στον 4ο όροφο και προσπερνώντας τα διάφορα γραφεία φτάνεις στο studio APRILIOS. Εκεί βρίσκεις την Ίριδα, έτοιμη να σε βοηθήσει να επιλέξεις το vintage κομμάτι που θα σου ταιριάξει. Έτυχε να βρεθούμε ένα μουντό απόγευμα καθημερινής για να κουβεντιάσουμε και η ενέργειά της τα φώτισε όλα. Καθίσαμε στον βελούδινο καναπέ ανάμεσα σε ρούχα με ιστορία και τα είπαμε ενώ στα ηχεία έπαιζαν γαλλικά τραγούδια.
Ίρις, ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε vintage και second – hand;
Second Hand μπορεί να είναι και το παντελόνι που φοράς τώρα εσύ (σ.σ. φορούσα ένα παντελόνι ZARA, που είδα σε άλλες πενήντα κοπέλες το περασμένο καλοκαίρι) και ξαφνικά να το βαρεθείς και να πεις δεν θέλω να το πετάξω, είναι μια χαρά το παντελόνι, θα το πουλήσω. Αυτό είναι ένα ρούχο second hand. Για να θεωρηθεί κάτι vintage, θα πρέπει να περάσουν τριάντα χρόνια από τη μέρα που έχει ραφτεί το ρούχο.
Αυτό ισχύει για οποιοδήποτε αντικείμενο λέμε vintage, για τα αμάξια, για τα έπιπλα κτλ. Τις περισσότερες φορές δεν μπορείς να ξέρεις πότε πέρασαν τριάντα χρόνια, τις περισσότερες φορές ούτε οι ίδιοι που τα πουλάνε δεν το ξέρουν. Η κατάσταση του ρούχου, τα υλικά που χρησιμοποιούνται, σε κάνουν να καταλάβεις περίπου πότε φτιάχτηκε. Τις προάλλες είχαμε ένα κοτλέ παντελόνι Adidas μπλε γυναικείο, με ταμπελάκι MADE IN WEST GERMANY, άρα φτιαγμένο πριν πέσει το Τείχος του Βερολίνου. Το ότι κάποιο ρούχο άντεξε τόσα χρόνια, σημαίνει ότι είναι ποιοτικό. Όταν τα υλικά είναι πολυεστέρα και συνθετικά, είναι πιο νέα ρούχα ενώ τα παλαιότερα είναι πιο φυσικά υλικά. Πάνω κάτω από το στυλ, από τη λογική, από τα υλικά, έχεις μια άποψη του πότε είναι.
Πώς σου γεννήθηκε η ιδέα για κάτι τέτοιο;
Ήξερα ήδη από το γυμνάσιο ότι θα κάνω κάτι σχετικό με τα ρούχα. Μου άρεσαν τα έντυπα και τα περιοδικά, ακόμα τα αγοράζω. Σπούδασα οικονομικά, ασχολήθηκα με τα social, με το Marketing, με το branding και το styling. Ήθελα πάντα να δοκιμάσω κάτι δικό μου, γιατί όταν λειτουργείς πάρα πολύ συμβουλευτικά είτε στα social είτε στο branding, θέλεις όλα αυτά να τα βάλεις κάπου, να τα εφαρμόσεις. Έψαχνα πάρα πολύ καιρό την ιδέα, αυτό που θα έλεγα ότι «ναι, αυτό θέλω να κάνω!».
Κάνω αρκετά ταξίδια και σε κάθε μου ταξίδι από όταν ήμουν πάρα πολύ μικρή, έψαχνα πάντα ένα vintage store και έπαιρνα ένα αντικείμενο/ρούχο σαν ενθύμιο από τη χώρα. Πχ. Από τη Βουδαπέστη είχα πάρει μια πάρα πολύ ωραία vintage ζώνη.
Κάποια στιγμή βρισκόμουν στο Παρίσι με φίλους και πήγαμε σε μια πολύ ωραία περιοχή με υπέροχα vintage stores που είχαν Dior, Chanel και είπα «εγώ γιατί δεν έχω πάει σε κάτι τέτοιο;» Όταν γύρισα, το είχα στο μυαλό μου και είπα αυτό θέλω να κάνω.
Δεν είχα ιδέα τι έπρεπε να κάνω, πού θα βρω ρούχα, αλλά είπα ότι θα τα ψάξω και θα το κάνω με όρεξη. Χωρίς πολλή σκέψη, είπα ότι αν βρω τον χώρο που θέλω, τότε θα το κάνω. Έψαχνα αρκετό καιρό – κάποια στιγμή περνούσα από τη στοά και είχε ένα ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ πολύ ξεθωριασμένο και είπα γιατί όχι; Όταν ανέβηκα, κατάλαβα ότι αυτός είναι ο χώρος και τον θέλω.
Πότε άνοιξε το studio;
Τον χώρο τον νοίκιασα τον Νοέμβριο του 2019. Ήταν ξενοίκιαστος επί μια δεκαετία και έπρεπε να ανακατασκευαστεί. Υπογράψαμε συμβόλαια τον Δεκέμβριο, το συνεργείο μπήκε μετά τις γιορτές του 2020 και είχαμε πει ότι θα ανοίγαμε Απρίλιο. Μετά το τελευταίο μου ραντεβού με τη γραφίστρια ήρθε μήνυμα για την καραντίνα και έμειναν οι δουλειές στη μέση.
Τελικά ανοίξαμε Σεπτέμβριο του 2020 το online shop αλλά εδώ δεν μπορούσε κανένας να έρθει λόγω των περιορισμών. Το 2021 πέρασε κάπως έτσι. Επομένως Μάρτιο του 2022 με Μάρτιο του 2023 λειτουργήσαμε μια ολόκληρη χρονιά, μπόρεσε να έρθει κόσμος και να μας γνωρίσει. Από εδώ και πέρα ξεκινάμε τη δεύτερη σεζόν!
Πού βρίσκεις όλα αυτά τα ρούχα;
Η κύρια πηγή τα τελευταία χρόνια είναι η Ιταλία, που έχει πολύ μεγάλο ιστορικό στην παραγωγή των ρούχων. Στα 80s και στα 90s όλα τα superbrands ήταν εκεί, είχαν πολλές βιοτεχνίες και εταιρείες, συνεπώς υπάρχουν ρούχα που μπορεί να περίσσεψαν σε επιχειρήσεις που έκλεισαν. Σκέψου ότι υπάρχουν άνθρωποι στην Ιταλία, που ασχολούνται πολλά χρόνια με το vintage ρούχο. Σε μια περιοχή έξω από τη Νάπολη, υπάρχει μια μεγάλη αγορά μόνο με vintage και είναι η πιο παλιά σε όλο τον κόσμο, είναι σαν μικρό χωριό. Εκεί υπάρχει κάποιος του οποίου ο παππούς έβγαινε στην αγορά και πουλούσε vintage ρούχα.
Μια μεγάλη πηγή ρούχων είναι τα καθαριστήρια, σκέψου μόνο πόσα ρούχα κρέμονται εκεί, που δεν πήγε ποτέ κανείς να τα πάρει.
Τα ρούχα που δεν κυκλοφόρησαν, δείγματα, συγκεντρώνονται στην Ιταλία σε warehouses όπου είτε μπορείς να πάρεις ρούχα με το κιλό, είτε κάποιοι σου δίνουν τη δυνατότητα να πας εκεί και να επιλέξεις το κάθε κομμάτι ξεχωριστά, το οποίο είναι πιο χρονοβόρο, πιο κοστοβόρο αλλά είσαι πιο σίγουρος για το αποτέλεσμα που θα έχεις.
Αυτή είναι η δική μας λογική, to handpicking selection, πηγαίνω και επιλέγω το κάθε κομμάτι ξεχωριστά: σακάκι το σακάκι, πουκάμισο – πουκάμισο. Ταξιδεύω δύο με τρεις φορές τον χρόνο, κάνω το tour μου και μαζεύω τα ρούχα. Πηγαίνω σε όλη την Ιταλία, έχω κάποιους σταθερούς συνεργάτες, αλλά κάθε φορά ανακαλύπτω και κάτι καινούριο. Επειδή είναι μοναδικά κομμάτια, πάντα πιστεύω ότι θα βρεθεί άλλος ένα να το αγαπήσει. Κάθε ταξίδι είναι πολύ διαφορετικό, σε κάποιο μέρος μπορεί να βρήκα ωραία ρούχα τη μία φορά και την επόμενη τίποτα.
Ποιο είναι το αγαπημένο σου σημείο σε όλη αυτή τη διαδικασία που μου περιγράφεις;
Όταν είμαι στο studio και το πουλάω σε κάποιον. Ειδικά όταν έρχονται κορίτσια, τρελαίνομαι να έρχονται εδώ και να «παίζουμε», είτε αγοράσουν κάτι είτε όχι. Μου αρέσει πολύ αυτή η ανταλλαγή ενέργειας, το να έρθεις να δοκιμάσεις. Μου αρέσει που έρχονται κορίτσια και μου λένε ότι θέλουν να ντυθούν για συγκεκριμένες περιστάσεις, πχ. πρώτο ραντεβού – και μετά φυσικά περνάνε από εδώ να μου πουν πώς πήγε! Όταν βρίσκεται αυτός ο ένας που αγαπάει το κομμάτι και του πάει, χαίρομαι πάρα πολύ. Γενικότερα, η χαρά μου είναι όταν έρχεται κόσμος που δεν έχει πάρει ποτέ κανένα vintage κομμάτι και θα φύγει από εδώ χαρούμενος. Είναι challenge για μένα να πείσω κάποιον που δεν φοράει vintage, να το τολμήσει. Να αλλάξει το στιλ του. Όσο μεγαλώνεις θέλεις να διαφοροποιείσαι, που λόγω fast fashion δεν μπορείς να το κάνεις εύκολα.
Τι ρούχα μπορώ να βρω στον APRILIO;
Η λογική μας εδώ είναι πιο σικ ρούχα, τι θα ήθελα εγώ να φοράω αν πήγαινα στο γραφείο μου, σικ αλλά χωρίς πολλή προσπάθεια. Στο μυαλό μου έχω πάντα μια δυναμική γυναίκα που πηγαίνει στο γραφείο και μπορεί μετά να βγει για ένα ποτό. Σακάκια, πουκάμισα, παντελόνια. Έχουμε πάρα πολλές δικηγόρους, δεν ξέρω πώς με βρήκαν, είμαι η Ευελπίδων!
Με ποιο κριτήριο κοστολογείς τα ρούχα;
Με βάση τα υλικά (πχ είναι δύσκολο να βρεις μεταξωτό ή μάλλινο ρούχο) , το brand (η ειδικότητά μας είναι τα superbrands πχ σακάκια valentino, dior, ysl) και από τη σπανιότητα. Κάποια ρούχο φαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολο να τα ξαναβρείς, πχ τα φορέματα.
Γιατί «APRILIOS»;
Το όνομα δυσκολεύτηκα πολύ να το βρω, έψαχνα πολλούς μήνες. Επειδή το brand είναι πολύ θηλυκό, ακόμα και στον χώρο εδώ υπάρχουν πολλές καμπύλες, ήθελα το όνομα να είναι αρσενικό. Ήθελα να είναι κάτι που μπορούν όλοι να καταλάβουν, γιατί μπορεί να κάνουμε και διεθνή καριέρα, ποτέ δεν ξέρεις!
Δεν ήθελα μια απρόσωπη αγγλική λέξη, ούτε κάτι με τη λέξη vintage. Το όραμά μου είναι να ξεφύγω και από το vintage στο μέλλον. Το στιλ του χώρου θυμίζει Αναγέννηση και Λουδοβίκο. Ο APRILIOS είναι μια λέξη που καταλαβαίνουμε, μου αρέσει που ξεκινάει από Άλφα και είναι άνοιξη που όλα ανθίζουν ξανά. Μου άρεσε η έννοια του «Rebirth», ότι παίρνουμε κάτι παλιό και του δίνουμε ζωή από την αρχή. Τυχαίνει να είμαι κι εγώ γεννημένη τον Απρίλιο και όλα κάπως έδεσαν. Ίσως όλοι έχουν μια καλή ανάμνηση από τον Απρίλιο, έχουμε περισσότερη όρεξη τότε.
Ποια είναι η νούμερο ένα ερώτηση που σου κάνει ο κόσμος;
«Αυτά τα φοράνε πεθαμένοι;» Δεν θέλω να σας στεναχωρήσω, αλλά όλα τα ρούχα τα φοράνε εν δυνάμει πεθαμένοι, γιατί θα πεθάνουμε!
Μίλησέ μου για τα υπέροχα σκουλαρίκια!
Τα περισσότερα σκουλαρίκια είναι vintage, κάποια τα έχουμε βρει dead stock. Πχ. Τώρα βρήκαμε έναν κατασκευαστή στην Αθήνα που κατασκεύαζε κοσμήματα, συνταξιοδοτείται και όλο του το στοκ μας το δίνει. Όσα είχε φτιάξει αυτά τα χρόνια μας το παρέχει. Είμαστε σε αναζήτηση αυτόν τον καιρό, μας αρέσει και η ανακύκλωση πχ. κάποια σκουλαρίκια μπορεί να είναι από κουμπιά.
Το Instagram σε βοηθάει στη δουλειά σου;
Με βοηθάει πολύ! Θεωρώ ότι το Instagram είναι ακόμα πολύ ισχυρό όπλο, θέλει προσπάθεια αλλά το λίγο και καλό εκτιμάται. Προσπαθώ να ανεβάζω μόνο όταν έχω κάτι να πω ή ένα καινούριο drop, ένα event. Λειτουργεί, μας δίνει κοινό και κόσμο, αλλά πιο πολύ ακόμα έχει βοηθήσει το «από στόμα σε στόμα», μια κοπέλα που θα έρθει και θα φέρει μια φίλη της. Έτυχε να έρθει μια κοπέλα επειδή είδε κάποια άλλη που έφυγε από εδώ και της άρεσαν τα σκουλαρίκια της. Τη ρώτησε από πού τα πήρε και ανέβηκε και τα πήρε. Πιστεύω πολύ στην καλή ενέργεια, ότι όσοι έρχονται εδώ εκτιμούν αυτό που βλέπουν και θέλουν να το βοηθήσουν, να πουν μια καλή κουβέντα και να το αναφέρουν. Ταυτόχρονα, είναι και λίγο σαν μυστικό ακόμα ο χώρος μας, σαν να μπαίνεις σε μια λέσχη που δεν γνωρίζουν πολλοί.
Έχω την αίσθηση ότι υπάρχει και μια ωραία σχέση με άλλες μικρές ανερχόμενες επιχειρήσεις της πόλης: Πχ Timianos Floral Home, Serene Home.
Ναι, με όλα τα παιδιά. Είχαμε κάνει πέρσι ένα πολύ ωραίο event και γνωριστήκαμε, πήγε πολύ καλά. Μαζευτήκαμε, μας στήριξε κόσμος. Έφυγαν πολλά ρούχα εκείνη τη μέρα, δεν περίμενα ότι θα πάει τόσο καλά. Λέμε να το ξανακάνουμε τον προσεχή Δεκέμβριο. Θεωρώ ότι η πόλη έχει ανάγκη από καλοφτιαγμένα events. Τα παιδιά αυτά έχουν όλα πολύ ωραίες ιδέες και μεράκι. Έχουν διάθεση να ανταλλάξουν κοινό και να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον. Είναι όλοι πολύ υποστηρικτικοί και νομίζω ότι αυτό πρέπει να κάνουμε. Και σαν καταναλωτές να στηρίζουμε τέτοιες ενέργειες πχ. αυτόν που φτιάχνει χειροποίητα πράγματα. Πλέον παίρνω τα δώρα μου από τέτοιες επιχειρήσεις.
Να περιμένουμε κάτι για το άμεσο διάστημα; Κάτι για το πιο μακρινό μέλλον;
Κάνουμε διάφορα events, ετοιμάζουμε κάτι για τις επόμενες εβδομάδες, ένα σαββατοκύριακο με διευρυμένο ωράριο. Όσο περνάει ο καιρός θα κάνουμε κι άλλα!
Στο μέλλον ευελπιστούμε να μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε και sustainable brands και ethical designers.
Θα έκανες κάτι διαφορετικά αν γύριζες τον χρόνο πίσω; Θα άλλαζες κάτι;
Θα το έκανα πιο νωρίς, για να είχα προλάβει τον covid. Το είχα πολύ καιρό στο μυαλό μου. Όσο καιρό κι αν το σκέφτεσαι, πάντα κάτι φοβάσαι. Αυτό που λέω σε όλους είναι, ό,τι έχεις στο μυαλό σου κάνε το όσο πιο γρήγορα μπορείς. Όσο μεγαλώνεις θα έχεις παραπάνω στο κεφάλι σου, παραπάνω «μη» και «όχι».
Σήμερα δεν θα το έκανα μάλλον. Όσο μικρότερος είσαι, τόσο μεγαλύτερη άγνοια κινδύνου έχεις. Τώρα που γνωρίζω τα πάντα για εφορία, ταμειακές, τι πρέπει να πληρώνω, δεν θα είχα τολμήσει να το κάνω. Πιστεύω πάρα πολύ στη δουλειά, και πιστεύω ότι αν δουλεύεις και είσαι καλός στη δουλειά σου και έχεις μια καλή σκέψη και δεν το κάνεις απλώς για να κερδίσεις χρήματα, πάντα βρίσκεται ο άνθρωπος που το εκτιμάει. Η εμπειρία μου αυτά τα χρόνια έδειξε ότι βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι. Δεν τους είχα στον περίγυρό μου, αλλά κάπως βρίσκονται. Είναι πολύ αισιόδοξο το ότι υπάρχει αυτός ο κόσμος εκεί έξω, να στηρίζει τα όνειρα όλων. Το μόνο που θα άλλαζα νομίζω είναι το να γινόμουν εγώ νωρίτερα ένας τέτοιος άνθρωπος, να στηρίζω τέτοιες ενέργειες. Τη χαρά που μου δίνει ένας άνθρωπος που θα έρθει εδώ να ψωνίσει και όλο αυτό που έχω στο μυαλό μου γίνεται πραγματικότητα, νιώθω ότι πρέπει να τη δώσω κι εγώ σε έναν άλλον.
Πώς θα ήθελες να κλείσουμε τη συνέντευξη;
Επειδή νομίζω ότι μετά τον covid όλοι είμαστε σε μια φάση επαναπροσδιορισμού της ζωής μας και του τι κάνουμε και τι θέλουμε να κάνουμε και αν η δουλειά που κάνουμε μας αρέσει, σε όποιον το σκέφτεται ή αμφιταλαντεύεται θα έλεγα πως ό,τι και αν έχουμε στο μυαλό μας, αξίζει μια δοκιμή. Από κει και πέρα, θα δείξει. Ακόμα κι αν δεν πάει καλά, δεν θα χάσεις τίποτα. Κανείς δεν θυμάται κανενός την αποτυχία, και μόλις το κατάλαβα αυτό, όλα έγιναν πιο εύκολα.
Το studio APRILIOS βρίσκεται στην οδό Ερμού 1, στον τέταρτο όροφο.