Το Φεστιβάλ Δημητρίων επιστρέφει και φέτος στην Θεσσαλονίκη, εντάσσοντας και την λογοτεχνία ως θεματική ενότητα στο πρόγραμμά του και παρουσιάζει πέντε από τους σημαντικότερους συγγραφείς της πόλης στο κοινό των Δημητρίων με τον τίτλο, Πολύ μου άρεσε το τελευταίο σας. Πίσω από την δράση είναι ο δικός μας βιβλιοφάγος, Άγγελος Μαλλίνης, που γράφει εδώ και ένα χρόνο την πετυχημένη του στήλη “Μεταξύ συρμού και αποβάθρας”! Τον ανακρίναμε λίγες μέρες πριν την έναρξη των εκδηλώσεών του.
Άγγελε πως είναι για σένα σαν εμπειρία να διοργανώνεις κάτι τόσο μεγάλο και τόσο σπουδαίο όπως αυτή η παράλληλη δράση στα Δημήτρια;
Είναι πραγματικά μια μοναδική εμπειρία να συμμετέχω στη διοργάνωση των Δημητρίων. Η λογοτεχνία έχει ενταχθεί ως θεματική στο φετινό πρόγραμμα και ανοίγει τον ορίζοντα του φεστιβάλ πέραν από τις παραστατικές τέχνες και το κάνει πραγματικά με τον καλύτερο τρόπο, με την πρώτη ύλη της, τους σημαντικότερους λογοτέχνες αυτής της πόλης. Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης, η Σοφία Νικολαΐδου, ο Ισίδωρος Ζουργός, ο Θωμάς Κοροβίνης και ο Σάκης Σερέφας με αφορμή το τελευταίο τους βιβλίο συνομιλούν μαζί μου και με τον Στέφανο Τσιτσόπουλο για την ζωή τους, την γραφή τους, την πόλη και την ιστορία της. Ε αυτή η συνάντηση για να ένα πιστό αναγνώστη τους με κάνει να ενθουσιάζομαι και να συγκινούμαι.
Πώς ήρθες σε επαφή με τους συγγραφείς;
Κυρίως μέσα από τα βιβλία τους και τη γραφή τους. Η εμπειρία της ανάγνωσης σου προσφέρει τη σωστή επαφή με τον συγγραφέα. Αυτοί οι πέντε λογοτέχνες για μένα είναι η φωνή της πόλης. Παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην ιστορία της Θεσσαλονίκης αλλά κυρίως στη μυθολογία της πόλης. Με έχουν αφήσει ελεύθερο σχετικά με το περιεχόμενο της συζήτησης χωρίς κανένα περιορισμό. Με κάποιους γνωριζόμασταν από πριν και με κάποιους αναπτύσσω αυτή την περίοδο μια πολύ δημιουργική σχέση.
Γιατί πιστεύεις η Θεσσαλονίκη είναι πολλές φορές περιβάλλον και τοποθεσία σε βιβλία συγγραφέων; Τι προσδίδει στην ιστορία οι ήρωες να βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη;
Κατά την άποψη μου η Θεσσαλονίκη στην ιστοριογραφία είναι η πόλη των γεγονότων όχι των πρωταγωνιστών. Για αυτό οι μυθιστορηματικοί ήρωες βρίσκουν έδαφος σε διάφορες περιόδους και γεγονότα της πόλης και αναπτύσσονται με μεγάλη ευκολία, δεν έχουν να αναμετρηθούν με μεγάλες προσωπικότητες. Το περιβάλλον και η βαθιά ιστορία της αποτελούν ιδανικό τοπίο για ήρωες μυθιστορήματος.
Αν έγραφες σήμερα ένα βιβλίο και ήθελες ήρωες σου να ζούνε στην Θεσσαλονίκη σε ποια εποχή θα τους τοποθετούσες;
Θα τους τοποθετούσα στο 390. Στη σφαγή των 12.000 Θεσσαλονικέων από τον Μέγα Θεοδόσιο. Την άνοιξη του 390 ο Θεοδόσιος εξέδωσε ένα διάταγμα κατά της ομοφυλοφιλίας. Με βάση αυτό το διάταγμα, ο Γότθος στρατάρχης Βουθέριχος συλλαμβάνει έναν δημοφιλή ηνίοχο της Θεσσαλονίκης την παραμονή των αγώνων. Ο λαός οργισμένος ζητά από τον στρατάρχη να ελευθερώσει τον ηνίοχο, κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε. Έτσι το πλήθος σκοτώνει τον Βουθέριχο και προκαλούνται κάποια επεισόδια στην πόλη. Πληροφορούμενος ο Θεοδόσιος τα γεγονότα, οργίζεται και διατάζει την ημέρα των αγώνων να περικυκλωθεί ο ιππόδρομος και να σφαγιαστούν όλοι οι θεατές. Αυτή η ιστορία πολύ με συγκινεί και με κάνει να νιώθω αμηχανία όποτε τη σκέφτομαι.
Μετά από τόσα βιβλία που έχεις διαβάσει και που μας έχεις παρουσιάσει και στο χρονογράφημα σου εδώ στον εξώστη, με ποιο θα πρότεινες κάποιος να ξεκινήσει – αν αποφάσιζε αυτό το φθινόπωρο να ξεκινήσει το διάβασμα;
Όπως ξέρεις αυτή την περίοδο ξαναδιαβάζω τους συγγράφεις του «Πολύ μου άρεσε το τελευταίο σας», οπότε αξίζει πραγματικά να ξεκινήσουν με τα κάτωθι:
1. Ήλιος με ξιφολόγχες του Γιώργου Σκαμπαρδώνη
2. Δικά μας παιδιά της Σοφίας Νικολαΐδου
3. Παλιές και Νέες Χώρες του Ισίδωρου Ζουργού
4. Ο Μπέμπης του Θωμά Κοροβίνη
5. Κήτη την τελευταία ποιητική συλλογή του Σάκη Σερέφα
Είναι και τα πέντε εξαιρετικά! Καλή Ανάγνωση!
Πρόγραμμα
Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου
19:00 | Γιώργος Σκαμπαρδώνης, 90’
Casablanca Social Club | Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 18, Θεσσαλονίκη
Πέμπτη 3 Οκτωβρίου
19:00 | Σοφία Νικολαΐδου, 90’
Ύψιλον |Εδέσσης 5, Θεσσαλονίκη
Πέμπτη 10 Οκτωβρίου
19:00 | Ισίδωρος Ζουργός, 90’
Beetroot Studio | Συγγρού 8, Θεσσαλονίκη
Πέμπτη 17 Οκτωβρίου
19:00 | Θωμάς Κοροβίνης, 90’
Πολυχώρος Ισλαχανέ | Ελένης Ζωγράφου 3, Θεσσαλονίκη
Πέμπτη 24 Οκτωβρίου
19:00 | Σάκης Σερέφας, 90’
Πικαπ | Ολύμπου 57, Θεσσαλονίκη