Ο Τζεμίλ Χαλήλογλου είχε φάει την πόλη με το κουτάλι, έλιωνε σε μαγαζιά και κουζίνες για χρόνια, αλλά μια μέρα του την έδωσε και αποφάσισε να γυρίσει στο χωριό του, την Κοττάνη, εκεί στην άκρη της Ελλάδας, κολλητά με τα σύνορα Βουλγαρίας.
Εκεί ήταν το παλιό σπίτι του παππού του, ένα κτίσμα 200 χρόνων που ήταν γεμάτο αναμνήσεις και ιστορίες. Ο Τζεμίλ δεν το άφησε έτσι. Το ανακαίνισε, το φρέσκαρε και το έκανε κάτι μοναδικό: ταβέρνα και λαογραφικό μουσείο σε ένα. Στο ισόγειο έχει την ταβέρνα, φάση παραδοσιακή με την υπογραφή της πομάκικης κουλτούρας. Τεντζερέδια παντού, χειροποίητα χαλιά, κουρελούδες, κι ένα τζάκι που καίει ασταμάτητα. Η κουζίνα ανοιχτή, η Μουσγιέν, η γυναίκα του, να φτιάχνει πίτες και ψωμιά, και οι μυρωδιές να σου σκάνε πριν καν περάσεις από την πόρτα. Ταβέρνα Κοττάνη.
Αυτήν την ταβέρνα την τιμούν άνθρωποι από όλη την Ελλάδα αλλά και τα Βαλκάνια
Αλλά η ομορφιά δεν τελειώνει εκεί. Μια ξύλινη σκάλα σε πάει στο πατάρι, που είναι ίδιο και απαράλλαχτο όπως το βρήκε από τον παππού του. Ο Τζεμίλ το γέμισε με αντικείμενα παλιάς εποχής, κι έγινε ένα λαογραφικό μουσείο με παραδοσιακά εργαλεία, ρούχα και χρηστικά αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι Πομάκοι πριν πολλά χρόνια.
Όσο για το φαΐ; Εκεί είναι που ο Τζεμίλ τους κάνει όλους να παραμιλάνε. Το μενού είναι γεμάτο γεύσεις που μυρίζουν παράδοση. Το χειμώνα θα βρεις κυνήγι, όπως αγριογούρουνο και λαγό, αλλά η φάση είναι το κατσικάκι του. Ψήνεται αργά-αργά στον νερόμυλο στην αυλή, και γίνεται λουκούμι. Η Μουσγιέν καλωσορίζει τους πελάτες με πίτες – πατατόπιτα, χορτόπιτα – και ψωμιά σιταρένια και καλαμποκίσια. Στο τραπέζι έρχονται παϊδάκια, πικάντικα λουκάνικα, γιαουρτλού κεμπάπ που στέλνει κατευθείαν στον παράδεισο, και τα συνοδεύουν γλυκάδια, αμελέτητα, και σπιτικά τουρσιά.
Πώς θα φτάσεις; Ξεκινάς από την Ξάνθη, περνάς Σταυρούπολη, πιάνε ις τον δρόμο για Εχίνο και συνεχίζεις για Μέδουσα και Θέρμες. Λίγο πριν την Κοττάνη ο δρόμος γίνεται χωματόδρομος, αλλά μην το φοβηθείς. Ο Τζεμίλ σε περιμένει με ανοιχτές αγκάλες, ιδιαίτερα Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή τον χειμώνα.