Η ιστορία της ΑΒΕΖ, της πρώτης βιομηχανίας μακαρονοποιίας στη Βόρεια Ελλάδα, ξεκινά πολύ πριν το 1926, όταν και ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη. Οι ρίζες της βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη της δεκαετίας του 1880, όπου ο υποδηματοποιός Κ. Μήκας προσέφερε μακαρόνια στους πελάτες του όσο περίμεναν να τους φτιάξει τα παπούτσια τους. Σύντομα, η τέχνη του ζυμαρικού επισκίασε αυτήν της υποδηματοποιίας και το τσαγκαράδικο μετατράπηκε σε μακαρονοποιείο.
Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, το 1924, τα παιδιά του Μήκα έφεραν ό,τι μηχανήματα μπορούσαν στη Θεσσαλονίκη και το 1926 ίδρυσαν την ΑΒΕΖ ΑΕ, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με άλλες τρεις βιοτεχνίες ζυμαρικών. Το πρώτο εργοστάσιο βρισκόταν στο κέντρο της πόλης, με 125 εργαζόμενους και ισχύ 175 ίππων. Το 1962, η εταιρεία μεταφέρθηκε στις σημερινές εγκαταστάσεις της, στον δρόμο Θεσσαλονίκης-Ωραιοκάστρου, γνωρίζοντας μεγάλες επιτυχίες και αποσπώντας διεθνή βραβεία ποιότητας.
Ωστόσο, από τη δεκαετία του ’90, τα προβλήματα δεν άργησαν να φανούν. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός γερνούσε, η κρίση του κλάδου γινόταν αισθητή και οι οικονομικές ζημιές συσσωρεύονταν. Το 2004, η οικογένεια Μήκα πούλησε την εταιρεία σε νέους επενδυτές, οι οποίοι προσπάθησαν να την αναβιώσουν, αλλά χωρίς επιτυχία. Το 2007, το εμπορικό σήμα πέρασε στη ΜΕΛΙΣΣΑ, σηματοδοτώντας το τέλος μιας ιστορικής διαδρομής. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, οι τελευταίοι 33 εργαζόμενοι απολύθηκαν και μια από τις πιο εμβληματικές βιομηχανίες ζυμαρικών της χώρας έπαψε να υφίσταται.