γράφει η Χρύσα Πλιάκου
Από την Ικαρία ταξίδεψε χιλιόμετρα μέχρι την Θεσσαλονίκη ο “Κορκόφυλας”, που είναι το πρώτο μαγαζί με ικαριώτικη κουζίνα και κουλτούρα στην πόλη και έχει ανοίξει τις πόρτες το εδώ και λίγο καιρό, ταξιδεύοντας μας στους πιο χαλαρούς και ήρεμους ρυθμούς του νησιού.
Στην οδό Κασσάνδρου και σε μία φιλόξενη γωνιά του δρόμου, θα βρεις τον “Κορκόφυλα”, να σε περιμένει με τα ιδιαίτερα πιάτα του εμπνευσμένα από το νησί και φτιαγμένα με μεράκι, αλλά και το πιο γνωστό κρασί από την Ικαρία, να σου κάνει παρέα τα ζεστά βράδια του καλοκαιριού.
Κορκόφυλας ακούς και σίγουρα δεν πάει το μυαλό σου στη λεγόμενη σαύρα του νησιού, ένα συγγενικό ερπετό του χαμαιλέοντα, που καταγωγή έχει από την Αίγυπτο, αλλά ζει και μεγαλώνει στην Ικαρία. Δεν μπορείς εύκολα να το διακρίνεις, καθώς έχει το χρώμα της πέτρας (του λούρου όπως λένε οι Ικαριώτες) και είναι μια μικρογραφία του Κροκοδείλου της Αιγύπτου.
“Έφυγα στα 15 μου από το νησί και μετακόμισα Αθήνα. Έμεινα εκεί για πολλά χρόνια, ήταν ξαφνικά σαν να πήγα σε άλλο πλανήτη από το νησί στην πρωτεύουσα. Το επάγγελμά μου κατά βάση είναι εργοθεραπευτής, δουλεύω με παιδιά με αναπηρίες και με σύνδρομα και μόλις τελείωσα την σχολή μου έψαχνα δουλειά, έψαξα σε πολλά μέρη στην Ελλάδα, με επέλεξαν εδώ στην Θεσσαλονίκη και έμεινα εδώ. Όταν ήρθα στη Θεσσαλονίκη ζούσα τη φοιτητική ζωή, που δεν είχα ζήσει. Είχα ενθουσιαστεί με την πόλη, ήμουν και μόνος δεν ήξερα κανέναν και ακόμη και το γεγονός ότι χανόμουν εδώ μου φαινόταν ωραίο. Είναι μικρή πόλη, μπορείς να την περπατήσεις εύκολα και είναι προσεγγίσιμη και αυτό είναι επίσης ωραίο. Το αρνητικό της πόλης είναι ότι είναι πιο μακριά από την Ικαρία.”
“Όταν ήρθα στην πόλη από τον δεύτερο χρόνο ακόμη ήθελα, να κάνω έναν σύλλογο Ικαριώτικο. Ήθελα η πόλη να έχει κάτι από το νησί, γιατί δεν έχει τίποτα, για να μάθει κάποιος το νησί περισσότερο, αλλά ακόμη δεν το έχω καταφέρει αυτό. Θα το είχα καημό αν δεν έκανα κάτι σχετικά με το νησί μου. Είχα και το σενάριο, να ανοίξω ένα μαγαζί κάποια στιγμή και είδα, ότι πουλούσαν εδώ την επιχείρηση και έτσι το αποφάσισα, να ανοίξω τον Κορκόφυλα. Το μαγαζί ξεκίνησε να φτιάχνεται τον Σεπτέμβριο του 23 και είμαστε ανοιχτά επίσημα από τον Δεκέμβριο του 23. Κορκόφυλας είναι η σαύρα του νησιού, με καταγωγή από την Αίγυπτο και όταν ξεκίνησα να φτιάχνω το μαγαζί πετούσαμε ιδέες για το όνομα, το οποίο δυσκολεύτηκα να βρω. Από διάφορες συζητήσεις που κάναμε αναφέρθηκαν κάπου σαύρες και ερπετά και κατευθείαν μου ήρθε αυτό το όνομα στο μυαλό, μιας και είναι ερπετό του νησιού.”
“Στην Ικαρία όσο έμενα εκεί δεν θυμάμαι μέρα, που να μην περάσει τουλάχιστον ένας άνθρωπος από το σπίτι μου, να χτυπήσει την πόρτα και να νιώσει οικεία. Γενικά υπάρχει αυτό στην Ικαρία, να γυρνάει ο κόσμος σε διάφορα σπίτια και να κάθονται όλοι μαζί. Το πρωί περνούσαν να πιούνε καφέ και το βράδυ πάλι περνούσαν συγγενείς και έπιναν το κρασί τους, τρώγανε και έλεγαν ιστορίες. Αυτό που θυμάμαι περισσότερο από την Ικαρία είναι η κουβέντα, μικρές παρέες και κρασί. Μου άρεσε πάντα αυτό και θέλω στο μαγαζί, να υπάρχει αυτό. Να έρθει κάποιος να καθίσουμε, να πιεί το ικαριώτικο κρασί και να φάει τα μαγειρευτά παραδοσιακά φαγητά. Δεν ήξερα ότι έχουμε τόσα ικαριώτικα φαγητά και από τότε που άνοιξα το μαγαζί το έψαξα πολύ, πήγα στο νησί έμαθα παραδοσιακές συνταγές και έχω φέρει αρκετά εδώ σε μια πιο μοντέρνα έκδοση. Θέλω να φτάσω το μενού στο 70%, να έχει ικαριώτικα πιάτα και ακόμη δεν το έχω καταφέρει πλήρως.”
“Αυτό που θεωρώ, ότι ξεχωρίζει στη τοπική κουζίνα είναι ότι τα προϊόντα είναι αγνά, είναι δικά μας και παράγονται στο νησί. Εδώ στο μαγαζί θα βρεις λάδι τοπικό, ικαριώτικο κρασί, μέλι, τουρσιά και κάποια γλυκά του κουταλιού παραδοσιακά του νησιού, βότανα που χρησιμοποιούμε και κάποιους ξηρούς καρπούς. Κάποια τοπ πιάτα που ξεχωρίζω και προτιμάει πολύ ο κόσμος είναι ο κόκορας κρασάτος, το ριζότο μανιταριών, το μοσχάρι με μαγειριό -είναι τα φασολάκια, που φτιάχνουμε στην Ικαρία- και το σουφικό. Στο μαγαζί θα βρεις επίσης το φωκιανό κρασί το ικαριώτικο, που για εμένα είναι το πιο ωραίο κόκκινο κρασί, τις μπύρες τις ικαριώτισσες, αλλά και παραδοσιακή μουσική, πολύ γλέντι και χορό.”
“Το μαγαζί ήθελα να σε ταξιδεύει πολύ στο νησί με κάθε λεπτομέρεια. Οι φωτογραφίες και οι πίνακες, που έχουμε επιλέξει, να κρεμάσουμε στους τοίχους είναι μέρη από την Ικαρία, παραλίες του νησιού και από διάφορα χωριά. Επίσης θέλω, να φτιάξω μία γωνία στο μαγαζί σαν μουσείο με παλιά αντικείμενα και εργαλεία, που χρησιμοποιούσαν παλαιότερες γενιές στις δουλειές τους στο νησί και να μπορεί ο κόσμος, να τα βλέπει ελεύθερα. Αυτό που ξεχωρίζει στον χώρο είναι το κάδρο μας, που είναι εμπνευσμένο από το παιδικό που η πριγκίπισσα φιλάει τον βάτραχο. Εμείς θέλαμε όμως σαν ιδέα ο βάτραχος να αρνείται να φιλήσει την πριγκίπισσα και να επιμένει, να μείνει για πάντα κορκόφυλας.”
“Στόχος μου είναι μέσα από αυτό το μαγαζί, να καταφέρω, να το συνδυάσω με την καθημερινή μου δουλειά την εργοθεραπεία. Θέλω άτομα με ανάγκες να καταφέρουν, να προσφέρουν σε αυτή την κοινωνία.
Έχουμε κάνει μέσα στο περασμένο διάστημα κάποιες δράσεις. Ειδικοί παιδαγωγοί με ομάδες ΑμεΑ ήρθαν εδώ στο μαγαζί και κάναμε μία βραδιά κοκτέιλ, όπου τα άτομα των ομάδων έφτιαξαν μόνα τους κοκτέιλ και μάλιστα τους άρεσε πού. Για να φτάσει μία ομάδα μέχρι εδώ θα χρειαστεί να συναντηθούνε, να πάρουν λεωφορείο για μετακίνηση, να περπατήσουν, να μάθουν την πόλη και μετά ερχόμενοι σε έναν χώρο, θα πρέπει, να πράξουν έργο, το οποίο θα μάθουν μέσα από αυτό και φυσικά θα ανταμειφθούν. Αυτές οι δράσεις που κάνουμε αμείβονται και τα κρατάει η ομάδα. Μετά από ένα σημείο αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν πολλές επιλογές και μένουν μετέωροι και εγώ θέλω, να κάνω κάτι σε αυτό το μαγαζί, ώστε να βοηθήσω αυτούς τους ανθρώπους.”
Κορκόφυλας, Κασσάνδρου 43
Ωράριο 12:00μ.μ – 00:00π.μ